Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Proslavljen Dan državnosti u Požarevcu

Polaganjem venaca na spomenik Knjazu Milošu Obrenoviću u Gradskom parku proslavljen je Dan državnosti Republike Srbije.

Ove godine zbog poznate epidemiološke situacije svečanost je bila drugačije organizovana nego prethodnih godina.

Prosutnima se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da je malo naroda i nacija na svetu koje imaju više datuma dovoljno važnih i značajnih da se vežu za nastanak države:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

“Nastanak moderne Srbije svakako je neraskidivo povezan sa Sretenjskim ustavom iz 1835. godine i podizanjem Prvog srpskog ustanka 1804. godine i to jesu datumi koje bi mnogi narodi želeli da imaju u svojoj istoriji. Iako po formi različiti, suštinski su i ustanak i ustav iznedrili potvrdu narodne volje donoseći, u kratkom ili dužem periodu, slobodu i mir. Prvi, izvojevan oružjem a drugi perom i mastilom, zajedno su dokazali da želja za sopstvenom državom, modernom i uređenom, nije nestala u narodu i nakon teških godina koje su bile iza njih. Naprotiv, teška vremena, zahtevajući teške odluke, uvek su kroz istoriju znala da iznedre odlučne ljude, vizionare, koji su radeći za Srbiju gledali daleko ispred sebe. Ti ljudi su umeli kod naroda da probude ponekada uspavani patriotizam a zajedno sa njim su pomerali planine i činili nemoguće mogućim. To se naročito ogleda kod podizanja Prvog srpskog ustanka i početka oslobađanja Srbije od Otomanskog ropstva. Sjajne pobede na bojnom polju i mudrost pri pregovorima, utrli su put konačnom osamostaljenju. Sretenjski ustav, mada kratkog daha, bio je zbog svoje liberalnosti trn u oku svim svetskim silama, koje su se mnogo decenija kasnije, hvalile svojim ustavima kojima je naš, srpski, zapravo bio preteča. Ako bih morao u najkraćim crtama da opišem duh Dana državnosti Srbije koji proslavljamo danas, rekao bih da je on spoj borbe za državu u ratu i borbe za državu u miru, i kao takav jasna poruka. Poruka, da borba ne prestaje i da njen uspeh zavisi upravo od onih koji se povremeno pojavljuju u istoriji svakog naroda i koji stajući na njegovo čelo, gledaju daleko iza brda. Uveren sam da će sud istorije dokazati da smo i mi živeli u jednom od tih perioda. Ova mirnodopska borba za jaku i poštovanu Srbiju dobija još više na značaju kada priznanja stignu iz celog sveta. Ekonomska snaga Srbije, višestruko uvećana od trenutka kada je na njeno čelo stao Aleksandar Vučić, dokazana je ovih dana i u zajedničkom ratu koji celi svet vodi protiv virusa COVID 19. Činjenica da smo na listi zemalja po broju vakcinisanih građana u prvih 5 na svetu, i to ispred država poput Nemačke, Kanade, Švajcarske, i ostalih sa kojima se po bogatstvu ne možemo meriti. Ipak, kao i sada, i ranije je mnogo puta dokazano da moć jedne države nije nužno u veličini njene teritorije, prirodnim bogatstvima i novcu, već upravo i viziji onih koji su na njenom čelu. Tada, kada su se odigrali događaji koji su inspirisali današnji praznik, kao i sada, imamo mudrog državnika koji ume da nas učini ponosnim što smo državljani Srbije. Ono što je na svakom čoveku, porodici, selu i gradu u Srbiji da učini je, da takvim ljudima pomogne. Ovu lekciju iz patriotizma Požarevac je dobro naučio. Kao nagradu za to već smo dobili to što jači i bolji svakim danom danas ponosno možemo, ovde pred spomenikom Knjaza Miloša, u slobodi reći – „Živela Srbija!“

Vence na spomenik Knjazu Milošu su položili predstavnici Grada Požarevca, vojske, policije, Braničevskog upravnog okruga, Gradske opštine Kostolac i udruženja i stranke.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter