Почетак » Актуелно
 

Прослављен Дан државности у Пожаревцу

Поводом обележавања Дана државности Србије – Сретења, градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић и председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић организовали су пријем.

На пријему су присуствовали челни људи града Пожаревца, владика Браничевске епархије др Игнатије, директори јавних предузећа и установа републичког и локалног карактера, представници полиције, војске, судства и других организација.

Бане Спасовић

Присутне госте поздравио је градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је истакао да смо се данас окупили да заједнички прославимо догађаје из наше историје, који су нам омогућили да у слободи и као држава, поносно живимо у срцу старог континента.” Оно што је заједничко Првом Српском устанку и Сретењском уставу је слога и јединство народа, и његова намера да се учини оно што ће донети бољу будућност, поштујући светлу прошлост. Већ сам једном рекао да су Сретењски устав из 1835. године и подизање Првог српског устанка 1804. године, датуми које би многи народи желели да имају у својој историји. Много пута раније су се народи подизали против завојевача и окупатора, али српска 1804. је остала упамћена. Упамћена по томе што се устало против још увек моћне империје, која је више векова уназад владала Србијом и за то време установила, као челик, јаке полуге страховладе и угњетавања народа. Деценију касније, та идеја је након Другог српског устанка донела победу, али остало је упамћено да су се 1804. године неки људи подсетили да величина народа није у бројном стању и тренутним околностима, већ управо у величини њихове жеље да буду слободни и имају своју државу на својој земљи. Вођена том жељом, овога пута у слободи, Србија је на данашњи дан 1835. године добила Сретењски устав, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба.“

Након пријема у Градском парку положени су венци на споменик кнезу Милошу Обреновићу. Венце су положиле делелгације Града Пожаревца, Браничевског округа, Полицијске управе Пожаревац, Гардске општине Костолац, Удружења потомака ратника 1912-1920. године, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918, ГрО СНС, ГрО СПС, СУБНОР-а, Српско-Руско братство Невски.

др Гордан Бојковић

Беседу је говорио доктор историјских наука Гордан Бојковић.

Подели са другима: Facebook Twitter