Почетак » Актуелно » О Граду
 

Прослављен Дан ослобођења Пожаревца – 15. октобар

Дан ослобођења Пожаревца у Првом и Другом светском рату, 15. октобар, по традицији је прослављен и обележен бројним манифестацијама.

Овогодишња свечаност је почела пријемом у свечаној сали Градског здања, уз присуство бројних домаћих и страних делегација а потом је, у част погинулих хероја, одата пошта и положени венци крај Споменика српском војнику у Косовској улици и монумената у Спомен парку „Чачалица“- Спомен костурнице војницима Црвене армије који су страдали у борбама за ослобођење Пожаревца и читавог краја као и Споменика родољубима страдалим током фашистичке окупације. У име града Пожаревца венце су положили: градоначелник Бане Спасовић, председник Скупштне града Бојан Илић и заменик градоначелника Саша Павловић.

danoslobodjenja-1

dan-2

dan-3

dan-4

Наиме, 15. октобра Пожаревац је ослобођен од Аустроугарске, Немачке и Бугарске у Првом светском рату, а од Немачке и њених савезника у Другом светском рату. Тај историјски датум један је од најзначајнијих за град Пожаревац. Тада се традиционално одаје пошта славним прецима, који су у Првом и Другом светском рату, за слободу дали животе у борби против окупатора.

На свечаном пријему градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, поздравио је госте у име грађана Пожаревца и уједно својим суграђанима честитао овај, како је и сам рекао веома значајан дан, односно датум ослобођења од окупатора и херојског пожртвовања бораца пожаревачког краја у трагичним ратовима.

Међу присутним званицама био је и помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић, који је подсетио на тадашњи тежак положај српског народа и рекао, да данас можемо да кажемо да смо поносни, јер смо потомци родољуба какве би пожелеле многе земље.

Делимо бол и са другим народима који су такође дали велике жртве, али смо поносни и на нашу црвеноармејску браћу која је храбро хрлила за ослобођење Пожаревца 1944. године”, навео је Поповић. Свечаност је потом настављена полагањем венаца крај споменика српском војнику у Косовској улици. Венце су полозили сви присутни гости са пријема и минутм ћутања одали почаст страдалним борцима. Након одавања поште погинулима у Првом светском рату, присутни су то исто учинили и крај Спомен костурнице и Споменика погинулим родољубима на Чачалици у Другом светском рату.

Пријему су присуствовале бројне званице, односно представници Минисатрства одбране и полиције, амбасаде Украјине, Русије, Белорусије, затим Браничевског управног округа, Градске општине Костолац, СУБНОР-а, удружења која негују тековине ослободилачких ратова, као и функционери локалне самоуправе и представници јавног живота.

Свечана академија почела је, за разлику од ранијих година, у 18 часова из разлога да што више људи буде у прилици да присуствује. Пожаревљани су то прихватили и сала је била попуњена до последњег места, те су поједини који су дошли у уочи самог почетка морали да стоје како би испратили програм.
Академији су, између осталих, народни посланици  Александар Мартиновић (шеф посланичког клуба СНС у Народној скупштини), потпредседник републичке скупштине Верољуб Арсић и Марко Гавриловић, председник Скупштине Града Краљева, Велике Плане… Телеграме подршке упутили су председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић и председник општине Земун Дејан Матић.
Присутнима се најпре обратио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић који је између осталог рекао да би наше претке, који су дали животе за слободу, највише обрадовало управо наше јединство: „Морамо у овим важним тренуцима за наш развој заборавити своје личне интересе, баш као што су и они заборавили удобност својих домова да би ми могли да се овде, вечерас слободно окупимо и говоримо. Тајна среће је слобода. А тајна слободе је храброст. – изрека је из старе Грчке и мислим да најбоље одсликава храбре претке који су нас ослобађали… Радећи више и боље, жртвујући своје време за добробит Пожаревца и Србије, на најбољи начин уважавамо и поштујемо далеко већу жртву коју су они поднели – своје животе“ – истакао је Спасовић. Нешто касније, на истој сцени додељене су Октобарске награде др Миомиру Кораћу, директору Археолошког парка Виминацијум, Војиславу Петковићу, професору музике, Лази Ристићу, спортском раднику, компанији Маркет Паркет и Центру за културу Костолац. Испред награђених, присутнима се обратио др Миомир Кораћ који се захвалио онима који су му награду доделили, али и свим важним људима у свом животу за које сматра да су такође заслужни за његову награду.
У уметничком делу програма, кратким филмовима оживљене су успомене на пожаревачке ратнике из два светска рата. Кратки филмови су се преплитали са музиком коју је изводио одличан музички трио. Након Свечане академије за све присутне припређен је коктел у холу Центра за културу.

dan-5

dan-6

dan-7

dan-8

dan-9

dan-10

dan-11

dan-12

dan-13

dan-14

dan-16

Подели са другима: Facebook Twitter