Почетак » Актуелно » О Граду
 

Прослављена градска слава Света тројица

Пожаревљани су у недељу, 23. јуна, прославили један од најзначајнијих хришћанских празника, Свету Тројицу.

Вече уочи градске славе у великој сали пожаревачког Центра за културу одржана је академија на којој су заслужним појединцима и организацијама уручена признања. Награде и повеље о награди Града Пожаревца додељене су у нето износу од по 58.540,00 динара.

Од појединаца награђени су спортски радник Ивица Јевтић, офтамолог – хирург проф. др Иван Марјановић и митрополит браничевски Игнатије Мидић. Повеља Града додељена је и компанији „ ДМ Интернационал“ ДОО из Братинца.

У име славодобитника обратили су се митрополит браничевски Игнатије Мидић и проф. др Иван Марјановић.

Митрополит браничевски др Игнатије Мидић

Митрополит браничевски др Игнатије Мидић захвалио се градоначелнику Саши Павловићу као и одговорним људима у Пожаревцу, јер награда треба да служи као прави пример другима.

Проф. др Иван Марјановић

Проф. др Иван Марјановић показао је хуманост и дао позитиван пример, те се одрекао новчане награде у име одељења Неонатологије на којој је његова мајка радила и тиме дао мали допринос Општој болници у Пожаревцу и медицини у Браничевском округу.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је да ће заједништво коме свакога дана тежимо имати свој тријумф сутра, на сам дан славе, када ће литија проћи кроз град.

„Тај ход кроз град, заједно са старим пријатељима, као и суграђанима који ће нам пријатељи тек постати, један је од најлепших делова наше православне вере. На том путу најважнију улогу има наша Српска православна црква која нас вековима окупља на овај и на друге начине, учећи нас да будемо бољи. То осећање припадности данас нам је у овом времену великих искушења потребније него икада пре. Слогом се могу и буквално померати планине што је човечанство током историје небројено пута показало. Доказ томе може бити и наш град који је захваљујући заједничким напорима државног руководства, локалне самоуправе и свих грађана увелико променио своје лице. Нећу погрешити ако кажем да је тај резултат постигнут и захваљујући повратку нашој вери, што подразумева поштовање и према другим религијама. Уверен сам да су протекле литије, као и литургије, на којима смо се окупљали, инспирисали многе да учине, нешто више за своју заједницу“.

У културно-уметничком делу програма наступили су оркестар „Гвардија“, оперска дива Љубица Вранеш и првак опере Народног позоришта у Београду Драгољуб Бајић.

У недељу је централним грдаским улицама прошла литија, након које је у порти пожаревачке Саборне цркве пререзан колач и одржана литургија. Колачар ове године је била Анђелка Оташевић, секретар Скупштине града Пожаревца која је предала колач Младену Ничићу председнику Скупштине града Пожаревца.