Почетак » е-Седнице
 

Прва седница локалног парламента уз електронско гласање

Локални парламент заседао је једанаести пут 29.09.2017. год. у овом сазиву, по први пут уз електронско гласање. Овим путем рад Скупштине Града Пожаревца је унапређен и остварују се велике уштеде у буџету када је у питању штампање материјала али се и чува животна средина.

Скупштина Града Пожаревца опремљена је модерним системом електронског гласања који обухвата бесконтактне читаче картица, идентификационе картице и апликацију за гласање.Систем се састоји из низа бесконтактних читача (према броју посланика у локалном парламенту), увезаних са персоналним рачунарима сваког посланика.

ИТ одељење Градске управе је успешно развило апликацију која је испунила све функционалне захтеве система. Након подробног тестирања, стручњаци ИТ одељења Градске управе потврдили су да је софтвер у потпуности интегрисан са читачима картица на време за прво  јесење заседање Градске скупштине.

Постављањем бесконтактне картице  у читач корисник се улогује на рачунар уношењем корисничког имена и лозинке, након чега се активира апликација и може користити све опције које она нуди. Предности које овај систем доноси огледају се пре свега у могућности утврђивања кворума, практично одмах по почетку седнице, односно тренутној и поузданој евиденцији о присутности изабраних представника грађана или њиховом гласању, без потребе за ручним пребројавањем.

Са економско-еколошког аспекта, искључује се потреба израде посебног штампаног материјала за сваку појединачну седницу. Сва документација о важним питањима о којима се доносе одлуке на заседању, достављају се електронском поштом корисницима (посланицима локалног парламента).

Након комплетираних радова, скупштинска сала локалног парламента у Пожаревцу може се сматрати једном од модерније опремљених у Србији. Поседовање тренутне и поуздане евиденције о присутности изабраних представника грађана. Са економско-еколошког аспекта, искључује се потреба израде посебног штампаног материјала за сваку појединачну седницу. Сва документација о важним питањима о којима се доносе одлуке на заседању, достављају се електронском поштом корисницима (посланицима локалног парламента).

Оваква модернизација имала је пре свега за циљ да се рад локалног парламента олакша и убрза, те да се обезбеде уштеде на потрошном материјалу.