Почетак » Актуелно » О Граду
 

„Првомајски уранак“ од сад 1. маја

Пожаревљани ће два дана прослављати празник рада у Љубичеву где је и сада одржана ова манифестација. Традиционални „Првомајски уранак“ по први пут је одржан на сам дан празника.

Са уранка

Са уранка

У организацији града Пожаревца и Центра за културу Пожаревац, Међународни празник рада обележен је у Љубичеву на месту званом „Брник“ уз игру и песму бројних културно-уметничких ансамбала. Ранијих година је била пракса да се уранак у Љубичеву организује 2.маја, међутим, ове године је донета одлука да се Међународни празник рада прославља 1. маја манифестацијом „Првомајски уранак“, а „Мајска гитаријада“ ће и даље бити организована 2.маја.

Са уранка

Са уранка

Пре почетка традиционалне манифестације „Првомајски уранак“, грађане је поздравио градоначелник Пожаревца Миомир Илић и подсетио их на историјски значај овог празника.

-Године 1886. у Чикагу је дошло до побуне незадовољних радника против послодаваца. Они су тражили да се скрати радно време на осмочасовно и да се побољшају услови рада. Штрајк се проширио и у осталим земљама и после три године Међународни празник рада је празнован у свим земљама света, казао је између осталог Илић и пожелео грађанима да овај празник прославе у срећи и весељу  јер је управо из тог разлога град и препремио богат и разноврсан програм за 1. и 2. мај. Свечаности је присуствовао и заменик председника Скупштине града Пожаревца Милић Јовановић.

uranak_3

У наставку програма наступила су културно уметничка друштва са територије града Пожаревца и то из следећих насеља: Брадарца, Бубушинца, Дрмна, Живице, Кленовника, Старог Костолца, Ћириковца, Костолца и Пожаревца.

Уз игру, песму, врућ роштиљ и хладно пиће, грађани који воле нашу народну музику дочекали су 1. мај у Љубичеву.

uranak_2

Подели са другима: Facebook Twitter