Početak » Aktuelno » O Gradu
 

„Prvomajski uranak“ od sad 1. maja

Požarevljani će dva dana proslavljati praznik rada u Ljubičevu gde je i sada održana ova manifestacija. Tradicionalni „Prvomajski uranak“ po prvi put je održan na sam dan praznika.

Sa uranka

Sa uranka

U organizaciji grada Požarevca i Centra za kulturu Požarevac, Međunarodni praznik rada obeležen je u Ljubičevu na mestu zvanom „Brnik“ uz igru i pesmu brojnih kulturno-umetničkih ansambala. Ranijih godina je bila praksa da se uranak u Ljubičevu organizuje 2.maja, međutim, ove godine je doneta odluka da se Međunarodni praznik rada proslavlja 1. maja manifestacijom „Prvomajski uranak“, a „Majska gitarijada“ će i dalje biti organizovana 2.maja.

Sa uranka

Sa uranka

Pre početka tradicionalne manifestacije „Prvomajski uranak“, građane je pozdravio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić i podsetio ih na istorijski značaj ovog praznika.

-Godine 1886. u Čikagu je došlo do pobune nezadovoljnih radnika protiv poslodavaca. Oni su tražili da se skrati radno vreme na osmočasovno i da se poboljšaju uslovi rada. Štrajk se proširio i u ostalim zemljama i posle tri godine Međunarodni praznik rada je praznovan u svim zemljama sveta, kazao je između ostalog Ilić i poželeo građanima da ovaj praznik proslave u sreći i veselju  jer je upravo iz tog razloga grad i prepremio bogat i raznovrsan program za 1. i 2. maj. Svečanosti je prisustvovao i zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca Milić Jovanović.

uranak_3

U nastavku programa nastupila su kulturno umetnička društva sa teritorije grada Požarevca i to iz sledećih naselja: Bradarca, Bubušinca, Drmna, Živice, Klenovnika, Starog Kostolca, Ćirikovca, Kostolca i Požarevca.

Uz igru, pesmu, vruć roštilj i hladno piće, građani koji vole našu narodnu muziku dočekali su 1. maj u Ljubičevu.

uranak_2

Podeli sa drugima: Facebook Twitter