Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пуштена у рад нова високонапонска трафо-станица

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је, приликом пуштања у рад нове високонапонске трафо-станице Пожаревац 2, да се реализацијом ове инвестиције омогућава индустријски развој овог града и сигурније снабдевање грађана електричном енергијом.

Ђедовић Хандановић је истакла да је завршетак изградње и пуштање у рад поменуте трафо-станице, као и двоструког прикључног далековода, од изузетног значаја за Пожаревац и ширу околину.

У Пожаревцу се убрзано развија индустрија и зато је било важно изградити нове енергетске капацитете који омогућавају поузданији рад мреже. Изградња трансформаторске станице омогућава даљи индустријски развој овог града, што је и реализовано и у шта смо инвестирали 785 милиона динара, прецизирала је она.

Према њеним речима, након пуштања у рад ове трафо-станице стичу се услови за реконструкцију постојеће, старе више од 60 година, односно обезбеђују се алтернативни правци напајања електричном енергијом, што се ради и у другим местима.

Према речима Саше Павловића, градоначелника Пожаревца, ово је веома значајан дан за Пожаревац, јер град више неће имати проблема са напајањем електричном енергијом:

„Нова индустријска зона у Пожаревцу је већ формирана, нових 35 хектара, и оно што нам је било најпотребније је електрична енергија за нове инвеститоре, али и за постојеће попут ПКЦ-а и Бамбија и све остале мале привреднике“, истакао је градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

Са новом ТС Пожаревац 2, стварају се услови за потпуну реконструкцију постојеће ТС 110/35/10 киловолти – Пожаревац 1 (код Ћириковца), за коју је добијена грађевинска дозвола и конкурисано за средства из кредита Европске инвестиционе банке.