Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Radionica za idejna rešenja rekonstrukcije Požarevca

Već najavljena odlučna namera vlasti u Požarevcu da se praktično radi na podizanju funkcionalnosti grada i njegovom lepšem izgledu dobija i konkretne forme pa je počela da radi Radionica za idejna rešenja urbane rekonstrukcije grada Požarevca, po ideji pomoćnice gradonačelnika za prostorno planiranje Svetlane Milutinović, koja je i rukovodilac aktuelnog projekta. U radu je učestvovao i član Gradskog veća zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Petrović.

prostorno-2

prostorno-3

Ova radionica okuplja studente iz pojedinih oblasti arhitekture koji imaju za cilj sagledavanje funkcionalno-prostornih potencijala sa aspekta savremene urbane rekonstrukcije u cilju pronalaženja održivog urbanističkog plana centralne gradske zone. Pored istraživanja lokacija i mogućih pravaca u kojima bi se kretala gradska infrastruktura, značajan segment radionice je i istraživanje na temu kakve su preovlađujuće potrebe građana, kako bi i njihovi predlozi bili po meri stanovnika.

-Očekujemo mnogo idejnih rešenja jer imamo ljude iz različitih struka. Jutros smo imali predavanja iz istorije ovog kraja, geografije i drugih oblasti, kako bi oni koji su prvi put u Požarevcu mogli da steknu jedan opšti utisak o ovom gradu. Radićemo dosta i na terenu. Studenti i profesionalci će imati zadatak da posmatraju grad i da osete prave potrebe stanovnika. Na kraju radionice, u sredu popodne, biće prikazane njihove prezentacije na kojima ćemo videti kakva rešenja nam predlažu, kaže Svetlana Milutinović.

prostorno-4

Nakon toga ćemo iz svega predloženog da isfiltriramo najbolje ideje koje će moći da se primene. Stidenti su angažovani volonterski, a njima će ovaj rad doneti određene bodove na studijama. Oni potpisuju sporazum sa Gradom da se njihove ideje mogu koristiti bez vremenskog ograničenja i naknade, izjavila je Milutinović.

– Najvažniji deo čitavog projekta je analiza. Mi analiziramo prostor onako kako smo naučeni na fakultetu, kao i grupe korisnika tog prostora od političkih struktura pa preko svih ljudi koji koriste taj prostor – stari, mladi, zaposleni, nezaposleni, roditelji, srednjoškolci i sve ostale grupe građana. Njihova mišljenja sabiramo na jednom mestu i odatle merimo koja će od naših ideja biti najbolja, kazao je arhitekta  Ivan Perić, mentor projekta.

prostorno-5

Tokom trajanja Radionice, učesnike je posetio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović sa načelnicom Gradske uprave Suzanom Bulajić.

– Nisam se dvoumio ni trenutka oko pružanja pomoći da se realizuje ovaj projekat savetnice Milutinović jer sam i sam okružen mladim stručnim ljudima, tako da sam uveren da ćemo mnoge vaše ideje implementirati u budućnosti u našem gradu. Želim vam puno uspeha i radujem se boravku najboljih mladih srpskih arhitekata u Požarevcu, rekao je gradonačelnik Spasović koji je još govorio o problemima planske izgradnje i komunalne infrastrukture sa kojima se susreće lokalna samouprava, rekao je gradonačelnik Spasović.

radionica_bane

Pored stručnog dela, koji čine predavanja iz različitih oblasti, predviđen je i rad na terenu. Zona koja se obilazi je od Centra za kulturu pa dijagonalno do Više tehničke škole. Na tom potesu ovi mladi stručnjaci na čelu sa Svetlanom Milutinović i ostalim predavačima će premeravati prostor, gledati, fotografisati ali i razgovarati sa Požarevljanima kako bi na licu mesta saznali njihova mišljenja o izgledu grada. Ovaj projekat će trajati do srede uveče kada se planira javna prezentacija rezultata, odnosno ideja koje je donelo ovo okupljanje.

prostorno-1

prostorno-6

Ovaj pristup je savremen i veoma različit od dosadašnje prakse kada se uvek odabirala neka firma ili grupa koja bi trebalo da reši neki urbanistički problem svojim idejama. U ovom slučaju rezultat se postiže kroz razmenu ideja mladih stručnjaka koji se trude da dođu do zajedničkog rešenja  respektujući mišljenja građana koja će, u suštini, biti presudna.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter