Почетак » Актуелно » О Граду
 

Радионица за идејна решења реконструкције Пожаревца

Већ најављена одлучна намера власти у Пожаревцу да се практично ради на подизању функционалности града и његовом лепшем изгледу добија и конкретне форме па је почела да ради Радионица за идејна решења урбане реконструкције града Пожаревца, по идеји помоћнице градоначелника за просторно планирање Светлане Милутиновић, која је и руководилац актуелног пројекта. У раду је учествовао и члан Градског већа задужен за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Петровић.

prostorno-2

prostorno-3

Ова радионица окупља студенте из појединих области архитектуре који имају за циљ сагледавање функционално-просторних потенцијала са аспекта савремене урбане реконструкције у циљу проналажења одрживог урбанистичког плана централне градске зоне. Поред истраживања локација и могућих праваца у којима би се кретала градска инфраструктура, значајан сегмент радионице је и истраживање на тему какве су преовлађујуће потребе грађана, како би и њихови предлози били по мери становника.

-Очекујемо много идејних решења јер имамо људе из различитих струка. Јутрос смо имали предавања из историје овог краја, географије и других области, како би они који су први пут у Пожаревцу могли да стекну један општи утисак о овом граду. Радићемо доста и на терену. Студенти и професионалци ће имати задатак да посматрају град и да осете праве потребе становника. На крају радионице, у среду поподне, биће приказане њихове презентације на којима ћемо видети каква решења нам предлажу, каже Светлана Милутиновић.

prostorno-4

Након тога ћемо из свега предложеног да исфилтрирамо најбоље идеје које ће моћи да се примене. Стиденти су ангажовани волонтерски, а њима ће овај рад донети одређене бодове на студијама. Они потписују споразум са Градом да се њихове идеје могу користити без временског ограничења и накнаде, изјавила је Милутиновић.

– Најважнији део читавог пројекта је анализа. Ми анализирамо простор онако како смо научени на факултету, као и групе корисника тог простора од политичких структура па преко свих људи који користе тај простор – стари, млади, запослени, незапослени, родитељи, средњошколци и све остале групе грађана. Њихова мишљења сабирамо на једном месту и одатле меримо која ће од наших идеја бити најбоља, казао је архитекта  Иван Перић, ментор пројекта.

prostorno-5

Током трајања Радионице, учеснике је посетио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић са начелницом Градске управе Сузаном Булајић.

– Нисам се двоумио ни тренутка око пружања помоћи да се реализује овај пројекат саветнице Милутиновић јер сам и сам окружен младим стручним људима, тако да сам уверен да ћемо многе ваше идеје имплементирати у будућности у нашем граду. Желим вам пуно успеха и радујем се боравку најбољих младих српских архитеката у Пожаревцу, рекао је градоначелник Спасовић који је још говорио о проблемима планске изградње и комуналне инфраструктуре са којима се сусреће локална самоуправа, рекао је градоначелник Спасовић.

radionica_bane

Поред стручног дела, који чине предавања из различитих области, предвиђен је и рад на терену. Зона која се обилази је од Центра за културу па дијагонално до Више техничке школе. На том потесу ови млади стручњаци на челу са Светланом Милутиновић и осталим предавачима ће премеравати простор, гледати, фотографисати али и разговарати са Пожаревљанима како би на лицу места сазнали њихова мишљења о изгледу града. Овај пројекат ће трајати до среде увече када се планира јавна презентација резултата, односно идеја које је донело ово окупљање.

prostorno-1

prostorno-6

Овај приступ је савремен и веома различит од досадашње праксе када се увек одабирала нека фирма или група која би требало да реши неки урбанистички проблем својим идејама. У овом случају резултат се постиже кроз размену идеја младих стручњака који се труде да дођу до заједничког решења  респектујући мишљења грађана која ће, у суштини, бити пресудна.

Подели са другима: Facebook Twitter