Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Reakcija na prazninu

Kao prateća manifestacija 49. Ljubičevskih konjičkih igara otvorena je izložba slika slikara Miomira Miše Vemića u gradskoj galeriji Požarevac pod nazivom „Reakcija na prazninu“. Vemić slika konje skupluralne čvrstine, propetog ali mirnog, nalik na statuu koja igra. Jedan od Vemićevih motiva je i jahač na konju koji “galopira“ u naš svet poput jednog od Četiri jahača Apokalipse, rekla je o između ostalog o ovoj izložbi Jasmina Žitnik istoričar umetnosti. Izložbu slika otvorio je Žarko Pivac, predsednik gradske skupštine grada Požarevca. Pivac je naznačio u svom obraćanju da je Požarevac grad kulture i umetnosti a veliki deo kulturnih događaja govori da ljudi još uvek nisu izgubili veru, čim nisu izgubili veru u kulturu, kao ni u život i to je najvažnije u ova teška vremena.

-Požarevac se diči svojim slikarima, i ima ih kao što mi svi znamo, srazmerno najviše u Srbiji. Zašto je to tako – zato što se ovde organizuju najveće kolonije na Balkanu, imamo i nekoliko naših udruženja koji su veoma aktivni. Kolonije su najbolje zato što se slikari kod nas u Požarevac rado vraćaju, i upravo ih mi doživljavamo kao naše a znam vrlo dobro da i oni nas doživljavaju kao njihove. Tek što je nedavno osvojio prvu nagradu na koloniji, Miomir Miša Vemić je ponovo sa nama na otvaranju mafistecaije koja slavi konje i vitezove. Voleli bi naravno da je u našem okruženju, a i u svetu, više viteštva a manje zlobe, više ljuvavi a manje mržnje. Pred nama su slike najplemenitijih životinja na kugli zemaljskoj, rekao je na otvaranju izložbe slikara Miše Vemića posvećenoj konjima, Žarko Pivac.

Na otvaranju bili su i zamenik predsednika skupštine grada Požarevca Milić Jovanović, direktor JKP “Komunalne službe“ Slobodan Jović, direktori ustanova i veliki broj zaljubljenika u slikarstvo našeg grada. Izloža se može pogledati do subote 1. septembra u prostoriji galerije u Požarevcu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter