Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Rekonstruisan spomenik “Srpskom vojniku” u Požarevcu

Rekonstrukcija spomenika „Srpskom vojniku“ iznosila je oko 1.600.000 dinara, a sredstva su obezbeđena od Ministartsva rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja.

Spomenik je podignut 1923. godine i sastoji se od visokog postamenta na koji je postavljena skulptura vojnika. Na postamentu kvadratnog preseka se na sve četiri strane nalaze spomen ploče od crnog mermera sa imenima sto četrdeset palih vojnika u balkanskim i Prvom svetskom ratu. Spomenik je rekonstruisan poslednji put 2005. godine, ali to nije bilo odrađeno na odgovarajući način.

„Ovaj spomenik predstavlja važan deo nešeg sećanja na stradale Požarevljane u Prvom Svetskom ratu i jedan je u nizu spomenika koje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja finansira na teritoriji čitave Srbije, tokom prethodne četiri godine u okviru obeležavanja 100 godina od početka, a ove godine i od završetka rata. Mi smo kao zavod izradili projekat za njegovu rekonstrukciju, kao i ostalih spomenika u našoj nadležnosti. Što se tiče Prvog svetskog rata, ovo je zaokruživanje svih iole značajnih spomen obeležja iz tog perioda“, rekao je Dejan Radovanović, vršilac dužnosti direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

Bojan Ilić, predsednik Skupštine Grada Požarevca rekao je da lokalna samouprava i regionalni zavod razmišljaju o obnovi svih spomenika koji se nalaze na teritoriji grada.

„Svi mi Požarevljani ponosni smo na našu istoriju samim tim i na ovaj spomenik koji obeležava stradanje požarevačkih vojnika u periodu Balkanskih ratova i u Prvom svetskom ratu. U godini obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata mi smo dobili jedan restauiran spomenik.“ naglasio je Bojan Ilić.

Radove je izvelo preduzeće Granit – Liješće iz Sremske Mitrovice.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter