Почетак » Актуелно » О Граду
 

Реконструисан споменик “Српском војнику” у Пожаревцу

Реконструкција споменика „Српском војнику“ износила је око 1.600.000 динара, а средства су обезбеђена од Министартсва рада, запошљавања, социјалних и борачких питања.

Споменик је подигнут 1923. године и састоји се од високог постамента на који је постављена скулптура војника. На постаменту квадратног пресека се на све четири стране налазе спомен плоче од црног мермера са именима сто четрдесет палих војника у балканским и Првом светском рату. Споменик је реконструисан последњи пут 2005. године, али то није било одрађено на одговарајући начин.

„Овај споменик представља важан део нешег сећања на страдале Пожаревљане у Првом Светском рату и један је у низу споменика које Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања финансира на територији читаве Србије, током претходне четири године у оквиру обележавања 100 година од почетка, а ове године и од завршетка рата. Ми смо као завод израдили пројекат за његову реконструкцију, као и осталих споменика у нашој надлежности. Што се тиче Првог светског рата, ово је заокруживање свих иоле значајних спомен обележја из тог периода“, рекао је Дејан Радовановић, вршилац дужности директора Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву.

Бојан Илић, председник Скупштине Града Пожаревца рекао је да локална самоуправа и регионални завод размишљају о обнови свих споменика који се налазе на територији града.

„Сви ми Пожаревљани поносни смо на нашу историју самим тим и на овај споменик који обележава страдање пожаревачких војника у периоду Балканских ратова и у Првом светском рату. У години обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата ми смо добили један рестауиран споменик.“ нагласио је Бојан Илић.

Радове је извело предузеће Гранит – Лијешће из Сремске Митровице.

Подели са другима: Facebook Twitter