Почетак » Актуелно » Обавештења » О Граду
 

Саопштење – ЈП Топлификација

Због високих дневних температура вршиће се дневно искључење грејања града Пожаревца у периоду од 10 до 18 часова.

Овакав режим грејања ће трајати све док максималне прогнозиране (и остварене температуре) не падну испод 18 степени степени.

 Зашто се то ради, следи објашњење у даљем тексту.

 

  1. Топлификациони систем града је пројектован да задовољи потребе за грејањем када су дневне температуре ниже од +16 степени C.
  2. Комплетна аутоматика и централна регулација је подешена да оптимално ради у распону дневних температура од -18 до +16 степени.
  3. Потребе за грејањем просторија купаца престају када су температуре више од 16 степени јер не постоји поремећај унутрашњих температура у просторијама купаца.
  4. У прелазном периоду грејања (март, април и октобар) температуре ваздуха могу да се мењају од јутарњег минуса до преко 20 степени дневног максимума. Овакву промену немогуће је пропратити адекватном променом полазне температуре примарне воде (која се регулише у ТЕ КО А) јер су нагле промене недозовољене. Због велике количине воде у систему (око 15.000 m3) и велике инерције система (унутрашње енергије) температуре се не би, за неколико сати, битно промениле и када би се зауставило преузимање енергије. Да би се сачувала енергија потребног нивоа, ради се и прекид циркулације, да када поново стартује систем у вечерњим сатима има потребне параметре.
  5. Када се преузима топлотна енергија из ТЕ КО А, при вишим дневним температурама расте притисак у примарном систему јер аутоматски регулациони вентили на примарном делу топлопредајних станица затварају. Због тога је неопходно да се направи прекид у преузимању енергије и циркулацији.
  6. Теоретски, ако би постојала могућност да се полазна температура у примарном систему (која се регулише у ТЕ КО А) за кратко време спусти, за неколико сати, за 30 и више степени циркулација би могла да ради и при вишим дневним температурама. Обзиром да је систем јако велики и инертан то је немогуће спровести, као и поновно подизање температуре за кратко време јер постоји потреба за грејањем у ноћним сатима.
Подели са другима: Facebook Twitter