Početak » Obaveštenja » O Gradu

Saopštenje za javnost

SAOPŠTENjE

BRANIČEVSKI OKRUG I GRAD POŽAREVAC PROGLAŠENI SU UGROŽENIM PODRUČJEM OD ZARAZNE BOLESTI „KVRGAVE KOŽE“ KOD GOVEDA (NODULARNI DERMATITIS) REŠENjEM MINISTARSTVA POLjOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE UPRAVA ZA VETERINU BROJ 323-02-06470/2016-05 OD 13.07.2016. GODINE

NA UGROŽENOM PODRUČJU RADI SUZBIJANjA I ISKORENjIVANjA BOLESTI  NODULARNI DERMATITIS SPROVODIĆE SE SLEDEĆE MERE:

1. POPIS SVIH GAZDINSTAVA NA KOJIMA SE DRŽE PRIJEMČIVE ŽIVOTINjE (GOVEDA I BIVOLI) PO KATEGORIJAMA;
  2. DRŽANjE SVIH PRIJEMČIVIH ŽIVOTINjA (GOVEDA I BIVOLI) NA GAZDINSTVU U OBJEKTU ILI NA DRUGOM MESTU GDE MOGU BITI IZOLOVANE, I ZAŠTIĆENE OD VEKTORA;
  3. AKTIVNI NADZOR-OBILAZAK SVIH GAZDINSTAVA NA KOJIMA SE DRŽE PRIJEMČIVE ŽIVOTINjE (GOVEDA I BIVOLI) I KLINIČKI PREGLED SUMNjIVIH ŽIVOTINjA;
  4. ZABRANA KRETANjA PRIJEMČIVIH ŽIVOTINjA (GOVEDA I BIVOLI), OSIM UNUTAR UGROŽENOG PODRUČJA, UZ ODOBRENjE VETERINARSKOG INSPEKTORA I POD USLOVOM DA SU ŽIVOTINjE KLINIČKI PREGLEDANE. IZUZETNO, ŽIVOTINjE SE MOGU UPUTITI DIREKTNO NA KLANjE U ODOBRENU KLANICU IZVAN UGROŽENOG PODRUČJA, ODNOSNO U PODRUČJE BEZ OGRANIČENjA, POD NADZOROM I UZ UPUT VETERINARSKOG INSPEKTORA;
  5. ZABRANA PROMETA SIROVE KOŽE I SEMENA POREKLOM OD PRIJEMČIVIH ŽIVOTINjA (GOVEDA I BIVOLI) IZVAN UGROŽENOG PODRUČJA;

MLEKO I PROIZVODI OD MLEKA KOJI SE STAVLjAJU U PROMET MORAJU BITI PODVRGNUTI TERMIČKOJ OBRADI NA NAČIN NA KOJI SE SIGURNO UNIŠTAVA VIRUS NODULARNOG DERMATITISA, A KOŽA TRETIRANA NA NAČIN KOJIM ĆE SE UNIŠTITI SVAKI UZROČNIK BOLESTI ILI VEKTOR UZROČNIKA BOLESTI;

1. FORMIRANjE KONTROLNIH PUNKTOVA NA SAOBRAĆAJNICAMA RADI KONTROLE PROMETA ŽIVOTINjA.
  2. VAKCINACIJA SVIH PRIJEMČIVIH ŽIVOTINjA (GOVEDA I BIVOLI) PREMA PLANU SPROVOĐENjA VAKCINACIJE GOVEDA PROTIV BOLESTI NODULARNOG DRMATITISA U REPUBLICI SRBIJI I UPUTSTVU PROIZVOĐAČA.

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE………………………………….012/539-657

VETERINARSKI SPECIJALISTIČKI INSTITUT………012/554-840

……………………………………………………………………………012/554-940

VETERINARSKA STANICA DIMITRIJEVIĆ……………… 012/221-813