Почетак » Актуелно » О Граду
 

Сарадња историјских архива Пожаревца и Републике Српске

Заједнички пројекти за Европу

Историјски архив Пожаревац и Архив Републике Српске потписали су, у свечаним салонима Градског здања, Међународни протокол о сарадњи чиме је учвршћена досадашња успешна сарадња ових установа. Чину потписивања присуствовао је и заменик председника Скупштине града Пожаревца Милић Јовановић.

Сарадња у области науке, размене публикација и заједнички пројекти за Европу јесу спона која је ујединила идеју да се ова два архива међусобно повежу. Директорка Историјског архива Пожаревац, званично проглашеног за најуспешнију институцију ове врсте у Србији, Јасмина Николић, казала је да је основни циљ да се јавности прикажу дела оба архива и учине доступним.

-У жељи да унапредимо архивску и културну сарадњу као и активности на пољу заштите архивске грађе две земље и учинимо њихову доступност кроз различите облике, приступамо потписивању протокола о сарадњи, рекла Николић.

Директор архива Републике Српске, Душан Поповић је изјавио:

-Ми смо један народ, једна вера, једна историја, што су разлози више за нашу свеукупну сарадњу и њено стално продубљивање, неговање и бележење. Нарочито је задовољство сарађивати са пожаревачким Архивом и директорко мр Јасмином Николић која показује изузетну иницијативу и ширину у поимању природе и домета нашег посла, рекао је Поповић.

Оба архива ће заједно учествовати на изради првог броја Међународног часописа који је покренуо историјски архив у Пожаревцу. Пожаревачки архив планира да током реализације часописа окупи још 10 земаља Европе, а Николићева се нада да ће се овај подухват реализовати већ крајем године. Историјски архив Пожаревца је у претходним годинама потписао неколико протокола о сарадњи између осталог и са архивом у Птују у Словенији са којим има веома плодоносну сарадњу. У скоријој будућности Архив ће учествовати на различитим међународним конференцијама и изложбама.

Подели са другима: Facebook Twitter