Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Saša Torlaković proglašen za najboljeg glumca 23. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“

Stručni žiri, koji je radio u sastavu: Mira Banjac, Ana Sofrenović i dr Miroslav Miki Radonjić doneo je jednoglasnu odluku da za najboljeg glumca ovogodišnjeg festivala proglasi Sašu Torlakovića, koji je tumačio lik Agatona u “Ožalošćenoj porodici” Narodnog pozorišta iz Beograda.

U obrazloženju žirija stoji: “….Saša Torlaković je ubedljivim glumačkim sredstvima otelotvorio i oživeo jedan od najupečatljivijih likova srpske dramske književnosti. Njegov Agaton pleni eruptivnom energijom, neodoljivom scenskom harizmom, odmerenim gestom i mimikom, izrazitom psihološko-mentalitetskom karakterizacijom i diskretnom, ali urnebesno smešnom komičnošću. Odnos sa partnerima, suvereno ovladavanje scenskim prostorom, kao i precizna, inteligentna i nenametljiva igra i kada je, istina retko, u “drugom planu”, samo su neki od najvažnijih razloga za ovakvu odluku stručnog žirija”.

Statuetu Milivoja Živanovića ovogodišnjem laureatu predao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Poklon Komercijalne banke i Centra za kulturu Požarevac Saši Torlakoviću uručila g-đa Danijela Kostić-Todić.

Nakon proglašenja pobednika g-đa Mira Banjac je simbolično je vratila ključ Grada Požarevca gradonačelniku Banetu Spasoviću koji je, zatim rekao:

„Došlo je vreme da se spusti zavesa na još jedne glumačke svečanosti posvećenih našem Milivoju Živanoviću. Iz dana u dan imali smo prilike da uživamo u glumačkim veličinama, pozorišnoj igri i vrsnim poznavaocima teatra, kako na samoj sceni, tako i u žiriju. Njihovo prisustvo nas oplemenjuje i podseća kako je lepo na sat, dva zaboraviti na svakodnevne brige i pritom se zabaviti i nešto naučiti. Ono što smo mi za ove 23 godine naučili je da je ovaj izraz umetnosti i zabave bezvremen, da će večno trajati i da ga ništa ne može zameniti. Osećaj uzbuđenja kada dođete u pozorište i tamo gledate žive ljude ispred sebe koji tumače neke druge likove jeste onaj osećaj koji je i malog Milivoja Živanovića privukao njegovim čarima. Svima nama u ovoj sali, njegovim sugrađanima ali i njegovim kolegama sigurno je drago što je taj mali dečak gledajući predstavu u Požarevcu poželeo ne samo da bude gledalac već i akter na sceni. Danas mi, čestitajući glumcu festivala, slavimo i ostale njegove kolege koji su defilovali ovom scenom od petka. Kažemo svima jedno veliko hvala koje, uz aplauz, ovim gradom odzvanja još od prve putujuće predstave koja je u njemu prikazana.“

Zatim je gradonačelnik proglasio glumačke svečanosti zatvorenim.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter