Почетак » Актуелно » О Граду
 

Сећање на бомбардовање НАТО алијансе

Традиционалним пријемом чланова породица палих бораца, полагањем венаца на споменик „Слобода“ и трибином посвећеном страдалима, у Пожаревцу је обележено сећање на последице бомбардовања НАТО алијансе 1999. године. Поред бројих срушених објеката инфратсруктуре, школа, мостова, медијских кућа, и убиства великог броја цивила, ова агресија памтиће се и по коришћењу недозвољених средстава као што је осиромашени уранијум, касетне бомбе, графитне бомбе. Последице те еколошке штете још дуго ће се осећати на овим просторима.

Полагање венаца на споменик „Слобода“

Полагање венаца на споменик „Слобода“

Сходно традцији, као подсећање на овај датум од пре 16. година, градоначелник Пожаревца Миомир Илић, са сарадницима, примио је чланове породица палих бораца и исказао им захвалност града који страдале не сме и неће заборавити. Илић је посебно нагласио штету за животну средину која је немерљива, када су и питању храна и вода. -А бомбардовали су само зато што смо хтели да будемо слободна земља, рекао је Илић.

На споменик „Слобода“ у центру града положени су венци и цвеће. Положени су венци породица палих бораца а затим и челних људи Округа, Града, Војске, Полиције, СУБНОР-а, Удружења и СПС-а. Присутнима је о херојству наших бораца и страхотама овог бомбвардовања говорио командант Центра за обуку копнене војске пуковник Душко Шљиванчанин. Он је нагласио да се наши војници храбро борили против знатно јачег и боље наоружаног непријатеља, да су нас, нажалост, напали и некадашњи наши пријатељи и да смо нападнути и од Албаније а не само од 19 чланица НАТО алијансе. -То не смемо да заборавимо али ни да се стидимо нашег отпора. То смо морали да радимо и урадили смо на најбољи начин. Нажалост један број наши хероја остао је већној стражи браника отаџбине и отишао у небеске висине. Такво херојство није забележено у новијој историји ратовања, рекао је Шљиванчанин.

Удружење Војних пензионера Градски одбор у Пожаревцу организовало је јавну трибину на тему „Србија и нови светски поредак“. О својим искуствима из 1999. када се као командир једне јединице Приштинског корпуса налазио у одбрани наше границе сведочио је пуковник Душко Шљиванчанин а о разним врстама ратовања које се примењују у свету, ХАРП систему, шта се може очекивата од сукоба у Украјини и где иде наша војска говорио је пуковник професор доктор Светозар Радишић.

Подели са другима: Facebook Twitter