Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Sećanje na bombardovanje NATO alijanse

Tradicionalnim prijemom članova porodica palih boraca, polaganjem venaca na spomenik „Sloboda“ i tribinom posvećenom stradalima, u Požarevcu je obeleženo sećanje na posledice bombardovanja NATO alijanse 1999. godine. Pored brojih srušenih objekata infratsrukture, škola, mostova, medijskih kuća, i ubistva velikog broja civila, ova agresija pamtiće se i po korišćenju nedozvoljenih sredstava kao što je osiromašeni uranijum, kasetne bombe, grafitne bombe. Posledice te ekološke štete još dugo će se osećati na ovim prostorima.

Polaganje venaca na spomenik „Sloboda“

Polaganje venaca na spomenik „Sloboda“

Shodno tradciji, kao podsećanje na ovaj datum od pre 16. godina, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, sa saradnicima, primio je članove porodica palih boraca i iskazao im zahvalnost grada koji stradale ne sme i neće zaboraviti. Ilić je posebno naglasio štetu za životnu sredinu koja je nemerljiva, kada su i pitanju hrana i voda. -A bombardovali su samo zato što smo hteli da budemo slobodna zemlja, rekao je Ilić.

Na spomenik „Sloboda“ u centru grada položeni su venci i cveće. Položeni su venci porodica palih boraca a zatim i čelnih ljudi Okruga, Grada, Vojske, Policije, SUBNOR-a, Udruženja i SPS-a. Prisutnima je o herojstvu naših boraca i strahotama ovog bombvardovanja govorio komandant Centra za obuku kopnene vojske pukovnik Duško Šljivančanin. On je naglasio da se naši vojnici hrabro borili protiv znatno jačeg i bolje naoružanog neprijatelja, da su nas, nažalost, napali i nekadašnji naši prijatelji i da smo napadnuti i od Albanije a ne samo od 19 članica NATO alijanse. -To ne smemo da zaboravimo ali ni da se stidimo našeg otpora. To smo morali da radimo i uradili smo na najbolji način. Nažalost jedan broj naši heroja ostao je većnoj straži branika otadžbine i otišao u nebeske visine. Takvo herojstvo nije zabeleženo u novijoj istoriji ratovanja, rekao je Šljivančanin.

Udruženje Vojnih penzionera Gradski odbor u Požarevcu organizovalo je javnu tribinu na temu „Srbija i novi svetski poredak“. O svojim iskustvima iz 1999. kada se kao komandir jedne jedinice Prištinskog korpusa nalazio u odbrani naše granice svedočio je pukovnik Duško Šljivančanin a o raznim vrstama ratovanja koje se primenjuju u svetu, HARP sistemu, šta se može očekivata od sukoba u Ukrajini i gde ide naša vojska govorio je pukovnik profesor doktor Svetozar Radišić.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter