Почетак » Актуелно » О Граду
 

Седница Скупштине града ПожаревцаSession of the Assembly of Pozarevac

Поспешити реализацију усвојеног ребаланса буџета

На седници Скупштине града Пожаревца, председавао Бане Спасовић, поред осталих одлука, као најважнија тачка дневног реда, усвојен је ребаланс буџета за 2013. годину. У расправи локалног парламента о реализацији и остварењу пројеката из буџетских средстава, одборници и функционери локалне самоуправе су се листом сложили да је реализација могла бити знатно боља. Ребалан се усвојен услед неопходности усаглашавања прихода и примања по основу повећања прихода од накнаде за коришћење минералних сировина, усаглашавања рашода и издатака по основу распореда инвестиција, у складу са изменама и допунама Програма мера у циљу унапређења услова живота на територији града Пожаревца, измена и допуна у плану текућих издатака и плану инвестиција ЈП „Дирекција за изградњу града Пожаревца“ за 2013. годину као и измена и допуна финансијских планова осталих корисника буџетских средстава, у складу са достављеним захтевима за изменама апропријација. Одлуком о буџету града Пожаревца за 2013. годину планирани су укупни приходи и примања из буџета Града, у износу од 2.446.780. 443 динара, док су укупна пренета неутрошена средства планирана у износу од 665.102.895 динара.

skupstina_01

Текући буџетски приходи су овим ребалансом усаглашени са приходима планираним Одлуком о буџету за 2013. годину. Повећање прихода од накнаде за коришћење минералних сировина износи 87.000.000 динара, повећање осталих буџетских прихода износи 12,696,900 динара а смањење прихода из осталих извора и прихода на подрачунима корисника буџетских средстава износи 679.503 динара. Овим ребалансом буџета планирани су укупни приходи и примања у износу од 2.530.362.668 динара. Укупни рашоди и издаци планирани су у износу од 3.195.465.560 динара. На рашодној страни нашло се 87 милиона динара за инвестиције, дошло је до измена и код инвестиција ЈП “Дирекција за изградњу” а одобрене су и измене и допуне финансијских планова појединих буџетских корисника.

Што се капиталних пројеката тиче, планирано их укупно 15, а неки од најважнијих су: израда кишног колектора у улици Кнез Милошев венац, где је за трећу фазу планиран износ од 35.134.000 динара, а за четврту 37.116.000 динара, потом изградња дечијег вртића у МЗ „Чачалица“, у вредности од 60.323.515 динара; за опремање вртића планирано је додатних 16.500.000 динара. Такође, општи закључак је да се нагласак мора ставити на развој Индустријске зоне, како би се обезбедили услови за развој привреде и отварање нових радних места за грађане Пожаревца.

skupstina_02

Разматрани су и извештаји о реализацији програма пословања јавних предузећа чији је оснивач град Пожаревац, за период јануар – јун 2013. године и донета решења о давању сагласности на ове извештаје. Усвојен је Програм о изменама и допунама Програма мера за унапређење услова живота на територији града Пожаревца, Одлука о комуналној полицији, којом се ближе одређују послови и овлашћења Комуналне полиције, као и облици и начини остваривања сарадње Одсека за послове комуналне полиције са одсецима Одељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције Градске управе. Донето је решење о именовању директора Дома здравља Пожаревац, доктора стоматологије Милоша Самарџића, пошто је претходно разрешен исти директор функције в. д. директора.  Усвојена је и Одлука о образовању Савета за здравље града Пожаревца, чији би циљ био обезбеђивање и спровођење здравствене заштите од интереса за грађане Пожаревца, очување и унапређење здравља свих категорија становништва, повезивања свих чинилаца и ресурса у локалној заједници, као и других горућих проблема везаних за здравство на територији локалне самоуправе Пожаревац. Одлука о утврђивању висине стопе пореза на имовину и стопе амортизације на територији града Пожаревца донела је дефинисање елемената пореза на имовину на територији града и то: стопе за обрачун пореза на имовину обвезника који воде пословне књиге и оних који то не чине и стопе амортизације за коју се умањује вредност непокретности. Одлука о измени Одлуке о усвајању Локалног акционог плана за младе града Пожаревца формулисала је измене формалног карактера и није битније изменила суштину првобитне одлуке о основним принципима због којих је донета. Донето је Решење о именовању два члана Управног одбора Предшколске установе „Љубица Вребалов“ као и решење о измени Решења о образовању Комисије за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Пожаревца у државној својини и о именовању два члана.

Нова пракса – Обраћање јавности шефова одборничких група

Након заседања локалног парламента, одржана је прва конференција за медије Скупштине града Пожаревца коју је отворио председник Бане Спасовић.

–То је оно о чему смо причали, установљење нове праксе, да  све одборничке групе које су заступљене у нашем парламенту имају право да се обрате јавности, да коментаришу протеклу седницу и евентуално дају одговоре на питања, појаснио је он, а потом прокоментарисао 12. седницу Скупштине. Седница је протекла у демократској атмосфери, дневни ред јесте био формално дужи, неких 27 тачака, али се ради о томе да су некадашње подтачке добиле своју самосталност и то су сада засебне тачке дневног реда. Наравно,  Скупштина је усвојила врло важне одлуке, то је Извештај о извршењу буџета за 2013. годину, период јануар- септембар, имали смо прилику да усвојимо и одлуку измене и допуне одлука о буџету за 2013. годину, ребаланс 2. Такође, неке од значајнијих тачака су били и извештаји о пословању јавних предузећа, било је и жустрих расправа, али то је све оно што одликује дух парламентаризма овде у овом дому.

skupstina_04

Шеф најјаче одборничке групе (СНС) Небојша Јочић, такође сматра да су две најважније тачке усвајање одлуке о буџету и разматрање рада јавних предузећа за првих девет месеци ове године. Оно што нас посебно интересује и на шта смо ставили акценат, су радови на Индустријској зони, односно опремању Индустријске зоне, где су започети радови на изградњи водоводне и канализационе мреже и акценат одборничке групе Српске напредне странке је на томе да се ти радови приведу крају у оној динамици која је предвиђена, како би се у што скоријем року понудила домаћим или страним инвеститорима, рекао је Јочић, наглашавајући да је крајњи циљ запошљавање и отварање нових радних места.

Душанка Кукољ, шеф одборничке групе СПС, казала је да је било извесних неслагања због неутрошених средстава предвиђених буџетом, због нереализованих пројеката. Она се сложила да је ребаланс буџета 2 био најважнија тачка, са додатним средствима и додатних 87 милиона за капиталне инвестиције, а за које је током протекле недеље добијена сагласност од ресорног министарства.  Те инвестиције ће се реализовати, не у једној, већ у наредним годинама. Битно је да су ребалансом буџета средства преточена у планове и програме предузећа, сматра Кукољ, те да ће, како се планира завршетком Индустријске зоне крајем следеће године, већи број грађана доћи до посла.

Златко Миладиновић се, испред Демократске странке, захвалио  представницима медија и председнику Скупштине града што је добијена могућност да се и представници опозиције обрате јавности на конференцијама за штампу и да ће таква пракса бити настављена и убудуће.

–Општа је оцена да је буџет пуњен у складу са планом и да у нашем буџету има новца, за разлику од републичког буџета који нема довољно средстава, па видимо да се задужује различитим кредитима. Ми имамо други проблем овде, како је опозиција и исказала кроз критике током седнице, да велики број планираних инвестиција није одрађен у складу и планираном динамиком. Верујем да ће се убудуће то другачије и брже одрађивати. Замолио бих да „позиција“ коначно швати да је она „позиција“, да ова власт у Пожаревцу траје већ годину дана, да је готово половина мандата већ прошла, тако да не тражимо кривце у неким прошлим сазивима и прошлој власти, већ да се окренемо будућности. Пред нама је буџет за 2014. годину, хајде да сви заједно седнемо и направимо једну добру заједничку причу. Капиталне инвестиције су, свима нама потребне и битне, опозиција ће такве ствари увек подржати, рекао је Миладиновић.

skupstina_03

Представник Уједињених региона, Звездана Вучковић истакла је да је ова странка учествовала у свим радњама које су претходиле да ова Скупштина буде успешна. Она сматра да су све тачке које су разматране пођеднако важне, али је издвојила разматрање извршење буџета града, извештаје јавних предузећа и именовања. –На крају, од тога какве људе именујемо, зависиће наш бољи живот. Што се тиче самих именовања, Уједињени региони су на овој скупштини кандидовали и добили своја три представника који ће помоћи да живот у овом граду буде бољи. Један је члан Савета за здравље града Пожаревца, који је овом приликом и основан, други је члан Савета за родну равноправност и треће и по мени најважније јесте функција заменика директора Дома здравља у Пожаревцу. Вучковићева, као проблем о коме се треба размишљати, види релативно ниско остварење планова.

Шеф одборничког клуба ЛДП – СПО – Заједно за Србију, Драган Радосављевић казао је да су на основу обраћања појединих представника власти на скупштинском заседању могли да чују да су им очекивања била много већа, пре него што су постали власт, него што је то данас „када су извршиоци власти“. –Но, то их не ослобађа одговорности за будућа дела. Стиче се утисак да  је извршење буџета учињено само по питању плата -70 процената, по питању оперативног рада – 50 процената, а по питању инвестиција,  што је и највећи наш задатак, само 26 процената. Анализирајући рад Дирекције за изградњу може се видети да је од 430 милиона опредељеног новца за извршење инвестиција, реализовано само 43 милиона, што је негде на нивоу 10 процената. Поред тога, моја одборничка група имала је учешће и у образовању Комисије за издавање у закуп државног пољопривредног земљишта. Нисмо се сложили са „позицијом“  да се са издавањем пољопривредног земљишта доста касни. Тај рок је био 31. март, ево данас је 29. новембар, јесења сетва је већ обављена и мислимо да је ова година у том смислу изгубљена, рекао је још он, изразивши наду да то неће бити случај у наредној години.Поспешити реализацију усвојеног ребаланса буџета

На седници Скупштине града Пожаревца, председавао Бане Спасовић, поред осталих одлука, као најважнија тачка дневног реда, усвојен је ребаланс буџета за 2013. годину. У расправи локалног парламента о реализацији и остварењу пројеката из буџетских средстава, одборници и функционери локалне самоуправе су се листом сложили да је реализација могла бити знатно боља. Ребалан се усвојен услед неопходности усаглашавања прихода и примања по основу повећања прихода од накнаде за коришћење минералних сировина, усаглашавања рашода и издатака по основу распореда инвестиција, у складу са изменама и допунама Програма мера у циљу унапређења услова живота на територији града Пожаревца, измена и допуна у плану текућих издатака и плану инвестиција ЈП „Дирекција за изградњу града Пожаревца“ за 2013. годину као и измена и допуна финансијских планова осталих корисника буџетских средстава, у складу са достављеним захтевима за изменама апропријација. Одлуком о буџету града Пожаревца за 2013. годину планирани су укупни приходи и примања из буџета Града, у износу од 2.446.780. 443 динара, док су укупна пренета неутрошена средства планирана у износу од 665.102.895 динара.

skupstina_01

Текући буџетски приходи су овим ребалансом усаглашени са приходима планираним Одлуком о буџету за 2013. годину. Повећање прихода од накнаде за коришћење минералних сировина износи 87.000.000 динара, повећање осталих буџетских прихода износи 12,696,900 динара а смањење прихода из осталих извора и прихода на подрачунима корисника буџетских средстава износи 679.503 динара. Овим ребалансом буџета планирани су укупни приходи и примања у износу од 2.530.362.668 динара. Укупни рашоди и издаци планирани су у износу од 3.195.465.560 динара. На рашодној страни нашло се 87 милиона динара за инвестиције, дошло је до измена и код инвестиција ЈП “Дирекција за изградњу” а одобрене су и измене и допуне финансијских планова појединих буџетских корисника.

Што се капиталних пројеката тиче, планирано их укупно 15, а неки од најважнијих су: израда кишног колектора у улици Кнез Милошев венац, где је за трећу фазу планиран износ од 35.134.000 динара, а за четврту 37.116.000 динара, потом изградња дечијег вртића у МЗ „Чачалица“, у вредности од 60.323.515 динара; за опремање вртића планирано је додатних 16.500.000 динара. Такође, општи закључак је да се нагласак мора ставити на развој Индустријске зоне, како би се обезбедили услови за развој привреде и отварање нових радних места за грађане Пожаревца.

skupstina_02

Разматрани су и извештаји о реализацији програма пословања јавних предузећа чији је оснивач град Пожаревац, за период јануар – јун 2013. године и донета решења о давању сагласности на ове извештаје. Усвојен је Програм о изменама и допунама Програма мера за унапређење услова живота на територији града Пожаревца, Одлука о комуналној полицији, којом се ближе одређују послови и овлашћења Комуналне полиције, као и облици и начини остваривања сарадње Одсека за послове комуналне полиције са одсецима Одељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције Градске управе. Донето је решење о именовању директора Дома здравља Пожаревац, доктора стоматологије Милоша Самарџића, пошто је претходно разрешен исти директор функције в. д. директора.  Усвојена је и Одлука о образовању Савета за здравље града Пожаревца, чији би циљ био обезбеђивање и спровођење здравствене заштите од интереса за грађане Пожаревца, очување и унапређење здравља свих категорија становништва, повезивања свих чинилаца и ресурса у локалној заједници, као и других горућих проблема везаних за здравство на територији локалне самоуправе Пожаревац. Одлука о утврђивању висине стопе пореза на имовину и стопе амортизације на територији града Пожаревца донела је дефинисање елемената пореза на имовину на територији града и то: стопе за обрачун пореза на имовину обвезника који воде пословне књиге и оних који то не чине и стопе амортизације за коју се умањује вредност непокретности. Одлука о измени Одлуке о усвајању Локалног акционог плана за младе града Пожаревца формулисала је измене формалног карактера и није битније изменила суштину првобитне одлуке о основним принципима због којих је донета. Донето је Решење о именовању два члана Управног одбора Предшколске установе „Љубица Вребалов“ као и решење о измени Решења о образовању Комисије за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Пожаревца у државној својини и о именовању два члана.

Нова пракса – Обраћање јавности шефова одборничких група

Након заседања локалног парламента, одржана је прва конференција за медије Скупштине града Пожаревца коју је отворио председник Бане Спасовић.

–То је оно о чему смо причали, установљење нове праксе, да  све одборничке групе које су заступљене у нашем парламенту имају право да се обрате јавности, да коментаришу протеклу седницу и евентуално дају одговоре на питања, појаснио је он, а потом прокоментарисао 12. седницу Скупштине. Седница је протекла у демократској атмосфери, дневни ред јесте био формално дужи, неких 27 тачака, али се ради о томе да су некадашње подтачке добиле своју самосталност и то су сада засебне тачке дневног реда. Наравно,  Скупштина је усвојила врло важне одлуке, то је Извештај о извршењу буџета за 2013. годину, период јануар- септембар, имали смо прилику да усвојимо и одлуку измене и допуне одлука о буџету за 2013. годину, ребаланс 2. Такође, неке од значајнијих тачака су били и извештаји о пословању јавних предузећа, било је и жустрих расправа, али то је све оно што одликује дух парламентаризма овде у овом дому.

skupstina_04

Шеф најјаче одборничке групе (СНС) Небојша Јочић, такође сматра да су две најважније тачке усвајање одлуке о буџету и разматрање рада јавних предузећа за првих девет месеци ове године. Оно што нас посебно интересује и на шта смо ставили акценат, су радови на Индустријској зони, односно опремању Индустријске зоне, где су започети радови на изградњи водоводне и канализационе мреже и акценат одборничке групе Српске напредне странке је на томе да се ти радови приведу крају у оној динамици која је предвиђена, како би се у што скоријем року понудила домаћим или страним инвеститорима, рекао је Јочић, наглашавајући да је крајњи циљ запошљавање и отварање нових радних места.

Душанка Кукољ, шеф одборничке групе СПС, казала је да је било извесних неслагања због неутрошених средстава предвиђених буџетом, због нереализованих пројеката. Она се сложила да је ребаланс буџета 2 био најважнија тачка, са додатним средствима и додатних 87 милиона за капиталне инвестиције, а за које је током протекле недеље добијена сагласност од ресорног министарства.  Те инвестиције ће се реализовати, не у једној, већ у наредним годинама. Битно је да су ребалансом буџета средства преточена у планове и програме предузећа, сматра Кукољ, те да ће, како се планира завршетком Индустријске зоне крајем следеће године, већи број грађана доћи до посла.

Златко Миладиновић се, испред Демократске странке, захвалио  представницима медија и председнику Скупштине града што је добијена могућност да се и представници опозиције обрате јавности на конференцијама за штампу и да ће таква пракса бити настављена и убудуће.

–Општа је оцена да је буџет пуњен у складу са планом и да у нашем буџету има новца, за разлику од републичког буџета који нема довољно средстава, па видимо да се задужује различитим кредитима. Ми имамо други проблем овде, како је опозиција и исказала кроз критике током седнице, да велики број планираних инвестиција није одрађен у складу и планираном динамиком. Верујем да ће се убудуће то другачије и брже одрађивати. Замолио бих да „позиција“ коначно швати да је она „позиција“, да ова власт у Пожаревцу траје већ годину дана, да је готово половина мандата већ прошла, тако да не тражимо кривце у неким прошлим сазивима и прошлој власти, већ да се окренемо будућности. Пред нама је буџет за 2014. годину, хајде да сви заједно седнемо и направимо једну добру заједничку причу. Капиталне инвестиције су, свима нама потребне и битне, опозиција ће такве ствари увек подржати, рекао је Миладиновић.

skupstina_03

Представник Уједињених региона, Звездана Вучковић истакла је да је ова странка учествовала у свим радњама које су претходиле да ова Скупштина буде успешна. Она сматра да су све тачке које су разматране пођеднако важне, али је издвојила разматрање извршење буџета града, извештаје јавних предузећа и именовања. –На крају, од тога какве људе именујемо, зависиће наш бољи живот. Што се тиче самих именовања, Уједињени региони су на овој скупштини кандидовали и добили своја три представника који ће помоћи да живот у овом граду буде бољи. Један је члан Савета за здравље града Пожаревца, који је овом приликом и основан, други је члан Савета за родну равноправност и треће и по мени најважније јесте функција заменика директора Дома здравља у Пожаревцу. Вучковићева, као проблем о коме се треба размишљати, види релативно ниско остварење планова.

Шеф одборничког клуба ЛДП – СПО – Заједно за Србију, Драган Радосављевић казао је да су на основу обраћања појединих представника власти на скупштинском заседању могли да чују да су им очекивања била много већа, пре него што су постали власт, него што је то данас „када су извршиоци власти“. –Но, то их не ослобађа одговорности за будућа дела. Стиче се утисак да  је извршење буџета учињено само по питању плата -70 процената, по питању оперативног рада – 50 процената, а по питању инвестиција,  што је и највећи наш задатак, само 26 процената. Анализирајући рад Дирекције за изградњу може се видети да је од 430 милиона опредељеног новца за извршење инвестиција, реализовано само 43 милиона, што је негде на нивоу 10 процената. Поред тога, моја одборничка група имала је учешће и у образовању Комисије за издавање у закуп државног пољопривредног земљишта. Нисмо се сложили са „позицијом“  да се са издавањем пољопривредног земљишта доста касни. Тај рок је био 31. март, ево данас је 29. новембар, јесења сетва је већ обављена и мислимо да је ова година у том смислу изгубљена, рекао је још он, изразивши наду да то неће бити случај у наредној години.

Подели са другима: Facebook Twitter