Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Skupština grada Požarevca usvojila rebalans budžeta

Značajna sredstva za investicije

Na sednici Skupštine grada Požarevca odbornici su, pored ostalog, doneli odluke o rebalansu budžeta za 2015. godinu i izmenama programa poslovanja gradskih javnih preduzeća i ustanova. Rebalans je doneo povećanje sredstava u iznosu od oko 1,86 milijardi dinara  što će uglavnom biti usmereno na realizaciju novih investicija u oblasti komunalne infrastrukture – vodovodne i toplifikacioni mreže.

Usled odsustva predsednika Skuštine Baneta Spasovića, predsedavao je zamenik predsednika Milić Jovanović.

Skupstina_03

Odbornici su doneli odluku da se odreknu dnevnica, a prikupljeni novac biće uplaćen kao pomoć obolelom učeniku Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ Branislavu Jociću.

Za kapitalne projekte opredeljuje se oko 1, 4 milijardi dinara. Kao što je i ranije najavljeno, novac će pre svega biti ulagan u širenje toplifikacione mreže, vodovodne objekte – zamenu azbestnih cevovoda, kišnu i fekalnu kanalizaciju, izgradnju i održavanje saobraćajnica. U ovoj godini, između ostalog nastavlja se sa izgradnjom fekalne kanalizacije u naseljima Ljubičevo, Lučica, Prugovo i Poljana. Fekalna kanalizacija gradiće se iu naselju Zabela (Dunavska i okolne ulice, kao i preko puta KPZ Zabela). Takođe, radiće se na izgradnji kišne kanalizacije u ulici Požarevački partizanski odred i svim bočnim ulicama sa leve strane, kao i izgradnji kišne kanalizacije za sliv Varoško brdo (ulica Hajduk Veljkova), iu ulicama Nevesinjska i Kraljevića Marka u MZ Gornja Mala. Zamena azbestnih cevovoda u ovoj godini predviđena je u ulicama Koste Abraševića, Slobodarskoj, Moše Pijade, Vinogradskoj, Dušana Radovića, Arčibalda Rajsa, kao i u Karađorđevoj ulici u Kostolcu, obrazložio je Saša Valjarević, direktor JP „Vodovod i kanalizacija“.

Skupstina_01

Javno preduzeće “Toplifikacija“ je za širenje pre svega sekundarne mreže dobilo više od 600 miliona dinara, a mrežu će širiti po planu koji je već urađen, pre svega u MZ Gornja Mala, Radna Mala i Ćirikovac. U širenje mreže ovo javno preduzeće uložiće, pored oko 450 miliona dinara opredeljenih iz budžeta, i oko 200 miliona dinara sopstvenih sredstava, obrazložio je na sednici Skupštine direktor JP „Toplifikacija“ Dejan Dačić.

Preko Direkcije za izgradnju grada u investicione programe upućuje se, između ostalog, 235 miliona za zamenu azbestnih cevovoda i održavanje saobraćajnica. Preko JP “ Vodovod i kanalizacija “ za zaštitu vodoizvorišta, zamenu mreže, prečišćavanje otpadnih voda ide 45 miliona dinara. Za opštinu Kostolac i 5završetak Toplifikacioni mreže izdvojeno je 36,5 milion dinara.

Deo sredstava iz budžeta koristiće i JKP “ Komunalne službe “ za kupovinu novog buldožera za održavanje gradske deponije.

Odlukom odbornika parcela od oko 6 ara ustupljena je Republici Srbiji za izgradnju suda za prekršaje u Porečkoj ulici. Ovaj sud je trenutno smešten u zgradi Načelestva.

Skupstina_02

Ugašen je Agrarni fond grada Požarevca, a umesto njega osnovan je Budžetski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Dom zdravlja Požarevac dobio je oko 26 miliona dinara, pre svega za popravke na zgradi Medicine rada, nabavku novog sanitetskog vozila, izradu projekta za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Kostolcu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter