Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Slava borcima za slobodu i državu

U Požarevcu obeležen Dan državnosti

U požarevačkom Gradskom parku, simbolično – kraj spomenika Knezu Milošu Obrenoviću, prigodnom svečanošću obeleženo je Sretenje, Dan državnosti Srbije, uz  podsećanje na organizovanu borbu za oslobođenje od Turaka i ustavno uređenje države. Inače, čitava Srbija je toga dana, nizom manifestacija obeležila Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav.

Dan državnosti u požarevačkom parku

Dan državnosti u požarevačkom parku

Intoniranjem himne “Bože pravde” u izvođenju Gradskog ženskog hora “Barili” i polaganjem venaca, odata je pošta učesnicima Prvog i Drugog srpskog ustanka. Vence su položili delegacije Braničevskog okruga, Grada Požarevca, GO Kostolac, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.godine, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, GO SNS, GO SPS, SUBNOR-a i Udruženje ratnih dobrovoljaca i potomaka poštovalaca od 1912-1918. godine Smederevo.

U ime Grada Požarevca, venac su položili gradonačelnik Miomir Ilić i predsednik Skupštine grada Bane Spasović.

Dan državnosti u požarevačkom parku

Dan državnosti u požarevačkom parku

Čestitajući Dan državnosti, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić prisutne je podsetio na teško vreme Srpskog naroda, na dane podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu i Drugog srpskog ustanka u Takovu na crkveni praznik Cveti.

-Slava onima koji su svoj život dali u Prvom i Drugom srpskom ustanku, verujući u našu slobodu. Onima koji su se borili protiv neprijatelja, zla i nasilja nad građanima Požarevca i okoline. Neka im je večna slava i hvala im, rekao je Ilić.

U okviru obeležavanja Dana državnosti, učenica šestog razreda OŠ “Božidar Dimitrijević Kozica” Dragana Gaga Nikolić iz Kličevca, govorila je pesmu “Prošlost i sadašnjost” dok je besedu kazivao istoričar dr Gordan Bojković.

Među predstavnicima javnog života Požarevca bio je i Veroljub Arsić, potpredsednik Skupštine Srbije.

Dan državnosti u požarevačkom parku

Dan državnosti u požarevačkom parku

Podeli sa drugima: Facebook Twitter