Почетак » Актуелно » О Граду
 

Слава борцима за слободу и државу

У Пожаревцу обележен Дан државности

У пожаревачком Градском парку, симболично – крај споменика Кнезу Милошу Обреновићу, пригодном свечаношћу обележено је Сретење, Дан државности Србије, уз  подсећање на организовану борбу за ослобођење од Турака и уставно уређење државе. Иначе, читава Србија је тога дана, низом манифестација обележила Дан државности, у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године донет Сретењски устав.

Дан државности у пожаревачком парку

Дан државности у пожаревачком парку

Интонирањем химне “Боже правде” у извођењу Градског женског хора “Барили” и полагањем венаца, одата је пошта учесницима Првог и Другог српског устанка. Венце су положили делегације Браничевског округа, Града Пожаревца, ГО Костолац, Удружења потомака ратника 1912-1920.године, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918, ГО СНС, ГО СПС, СУБНОР-а и Удружење ратних добровољаца и потомака поштовалаца од 1912-1918. године Смедерево.

У име Града Пожаревца, венац су положили градоначелник Миомир Илић и председник Скупштине града Бане Спасовић.

Дан државности у пожаревачком парку

Дан државности у пожаревачком парку

Честитајући Дан државности, градоначелник Пожаревца Миомир Илић присутне је подсетио на тешко време Српског народа, на дане подизања Првог српског устанка у Орашцу и Другог српског устанка у Такову на црквени празник Цвети.

-Слава онима који су свој живот дали у Првом и Другом српском устанку, верујући у нашу слободу. Онима који су се борили против непријатеља, зла и насиља над грађанима Пожаревца и околине. Нека им је вечна слава и хвала им, рекао је Илић.

У оквиру обележавања Дана државности, ученица шестог разреда ОШ “Божидар Димитријевић Козица” Драгана Гага Николић из Кличевца, говорила је песму “Прошлост и садашњост” док је беседу казивао историчар др Гордан Бојковић.

Међу представницима јавног живота Пожаревца био је и Верољуб Арсић, потпредседник Скупштине Србије.

Дан државности у пожаревачком парку

Дан државности у пожаревачком парку

Подели са другима: Facebook Twitter