Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Slava neustrašivim junacima

Po tradiciji, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra je simbolično u 11 sati i 11 minuta, kraj Spomenika srpskom vojniku u Kosovskoj ulici, održana prigodna svečanost.

Spomen na nevino postradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine

Spomen na nevino postradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine

Dan savezničke i srpske pobede u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, od 2012. godine u Srbiji se proslavlja kao državni praznik. Zvanični naziv praznika je „Dan primirja u Prvom svetskom ratu – spomen na nevino postradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine“. Na ovaj dan, 1918. godine, predstavnici sila Antante su u železničkom vagonu u Kompijenu, u Francuskoj, potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat. Na strani država pobednica našla se i Kraljevina Srbija, koja je i pored okupacije i velikog stradanja uspela da ostvari svoj ratni cilj, proklamovan u Nišu 1914. godine.

Ovaj praznik obeležen je u Požarevcu prigodnom svečanosću. Naime, nakon osveštanja spomenika srpskom vojniku, vence su položile sledeće delegacije: Braničevskog upravnog okruga, grada Požarevca, garnizona Vojske Srbije u Požarevcu, Saveza udruženja boraca NOB-a, Gradskog odbora SPS-a, Gradskog odbora SNS Požarevac,delegacija društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.godine i udruženje potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine.

DanPrimirja_2a

Odmah potom usledila je državna himna „Bože pravde“ u izvođenju Gradskog ženskog hora „Barili“ pod rukovodstvom mr Katalin Tasić,  a onda se prisutnima obratio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić.

-Ovaj državni praznik je dan sećanja i slavljenja mira, sećanja na junake koji su položili svoje živote za slobodu i otadžbinu. Srbija je u prošlosti učestvovala u mnogim ratovima koji su je mnogo koštali i zato danas vodimo politiku mira radi zaštite državnih i nacionalnih interesa“, istakao je, između ostalog, gradonačelnik Ilić.

Pesmu „Srbija“ Oskara Daviča izveo je Vladimir Velkovski, glumac požarevačkog pozorišta „Milivoje Živanović“, a potom je na temu Dana primirja u Prvom svetskom besedio dr Gordan Bojković, pomoćnik gradonačelnika.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter