Почетак » Актуелно » О Граду
 

Слава неустрашивим јунацима

По традицији, поводом Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра је симболично у 11 сати и 11 минута, крај Споменика српском војнику у Косовској улици, одржана пригодна свечаност.

Спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године

Спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године

Дан савезничке и српске победе у Првом светском рату, 11. новембар, од 2012. године у Србији се прославља као државни празник. Званични назив празника је „Дан примирја у Првом светском рату – спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“. На овај дан, 1918. године, представници сила Антанте су у железничком вагону у Компијену, у Француској, потписале примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат. На страни држава победница нашла се и Краљевина Србија, која је и поред окупације и великог страдања успела да оствари свој ратни циљ, прокламован у Нишу 1914. године.

Овај празник обележен је у Пожаревцу пригодном свечаносћу. Наиме, након освештања споменика српском војнику, венце су положиле следеће делегације: Браничевског управног округа, града Пожаревца, гарнизона Војске Србије у Пожаревцу, Савеза удружења бораца НОБ-а, Градског одбора СПС-а, Градског одбора СНС Пожаревац,делегација друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918.године и удружење потомака ратника од 1912. до 1920. године.

DanPrimirja_2a

Одмах потом уследила је државна химна „Боже правде“ у извођењу Градског женског хора „Барили“ под руководством мр Каталин Тасић,  а онда се присутнима обратио градоначелник Пожаревца Миомир Илић.

-Овај државни празник је дан сећања и слављења мира, сећања на јунаке који су положили своје животе за слободу и отаџбину. Србија је у прошлости учествовала у многим ратовима који су је много коштали и зато данас водимо политику мира ради заштите државних и националних интереса“, истакао је, између осталог, градоначелник Илић.

Песму „Србија“ Оскара Давича извео је Владимир Велковски, глумац пожаревачког позоришта „Миливоје Живановић“, а потом је на тему Дана примирја у Првом светском беседио др Гордан Бојковић, помоћник градоначелника.

Подели са другима: Facebook Twitter