Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Spremni za 52. Ljubičevske konjičke igre

Na požarevačkom Hipodromu javnosti  je predstavljen program predstojećih 52. Ljubičevskih konjičkih igara koje se, po tradiciji, održavaju svakog prvog vikenda u septembru, kao i pratećih manifestacija u okviru ovogodišnjih Igara.

ljki_01

Aleksandar Milenković, direktor Konjičkog društva „Knez Mihajlo“ kaže da se centralno dešavanje, koje se odvija na Hipodromu, sastoji iz osam disciplina. Svakako, najatraktivnija disciplina je Ljubičesvki višeboj, za koju se prijavilo 19 takmičara. Propozicijama je planirano 12 trka, od toga 6 galopskih i 6 kasačkih. Nagradni fond iznosi 900 hiljada dinara. Sredstva su obezbeđena putem sponzora, a osim novčanih nagrada, najbolji će i ove godine odneti titulu viteza LjKI i viteška znamenja, kao što su plašt i sablja, dodao je Milenković.

Na programu su i gimnastičke bravure, takmičenje u preskakanju prepona i takmičenje u izdržljivosti u daljinskom jahanju, kao i izložba konja svih rasa. Učešće, uz Konjička društva iz zemlje, uzeće predstavnici okolnih zemalja Bugarske, BiH, Hrvatske i Mađarske.

Predstavnici Organizacionog odbora LjKI, kažu da su lokaliteti na kojima će biti održana dešavanja uređeni, i da su finalne pripreme u toku.

Fijakerijadom u Smoljincu, 28. avgusta počeće prva prateća manifestacija 52. Ljubičevskih konjičkih  igra. Već koliko 29. avgusta na parkingu bivšeg MIP-a, biće organizovan moto skup i rok koncert grupe “Divlje jagode”, sa početkom u 22.30 sati. Narednih dana, uz sportska i kulturna dešavanja u gradu, biće upriličen veliki broj izložbi.

U četvtrak, 3. septembra na gradskom trgu, od 21 sat, sledi koncert „Tropiko“ benda. Na sam dan otvaranja manifestacije, u petak, 4. septembra od 18 časova počinje svečani defile, a nakon toga zabavni program i solstički koncert Ane Bekute, od 21 sat.

Za subotu je takođe planiran, bogato osmišljen program tokom dana, a od 19 časova sledi i veče folklora požarevačkog kraja.

-Sredstva koja će biti utrošena za realizaciju ovogodišnje manifestacije iznose oko 10 miliona dinara, rekla je Davorka Mitrović, direktor TOP.

U kalendaru Turističke organizacije Srbije, godinama unazad, manifestacija LjKI se održava prvog vikenda u septembru. Međutim, ove godine je došlo do poklapanja datuma održavanja, Privredno turističke manifestacije „Smederevska jesen“ sa LjKI, koje počinju i završavaju se u istom terminu. Smatrajući da će građanstvo biti oštećeno u pogledu mogućnosti posete jednom od ova dva dešavanja, i opisujući ga nekolegijalnim, grad Požarevac će u narednom periodu uputiti protestno pismo Turističkom savezu Srbije, rekao je gradonačelnik Ilić.

 

PoLJKI Plakat

 

 LjKI Program – 2015

Podeli sa drugima: Facebook Twitter