Почетак » Актуелно » О Граду
 

Спремни за 52. Љубичевске коњичке игре

На пожаревачком Хиподрому јавности  је представљен програм предстојећих 52. Љубичевских коњичких игара које се, по традицији, одржавају сваког првог викенда у септембру, као и пратећих манифестација у оквиру овогодишњих Игара.

ljki_01

Александар Миленковић, директор Коњичког друштва “Кнез Михајло” каже да се централно дешавање, које се одвија на Хиподрому, састоји из осам дисциплина. Свакако, најатрактивнија дисциплина је Љубичесвки вишебој, за коју се пријавило 19 такмичара. Пропозицијама је планирано 12 трка, од тога 6 галопских и 6 касачких. Наградни фонд износи 900 хиљада динара. Средства су обезбеђена путем спонзора, а осим новчаних награда, најбољи ће и ове године однети титулу витеза ЉКИ и витешка знамења, као што су плашт и сабља, додао је Миленковић.

На програму су и гимнастичке бравуре, такмичење у прескакању препона и такмичење у издржљивости у даљинском јахању, као и изложба коња свих раса. Учешће, уз Коњичка друштва из земље, узеће представници околних земаља Бугарске, БиХ, Хрватске и Мађарске.

Представници Организационог одбора ЉКИ, кажу да су локалитети на којима ће бити одржана дешавања уређени, и да су финалне припреме у току.

Фијакеријадом у Смољинцу, 28. августа почеће прва пратећа манифестација 52. Љубичевских коњичких  игра. Већ колико 29. августа на паркингу бившег МИП-а, биће организован мото скуп и рок концерт групе “Дивље јагоде”, са почетком у 22.30 сати. Наредних дана, уз спортска и културна дешавања у граду, биће уприличен велики број изложби.

У четвтрак, 3. септембра на градском тргу, од 21 сат, следи концерт “Тропико” бенда. На сам дан отварања манифестације, у петак, 4. септембра од 18 часова почиње свечани дефиле, а након тога забавни програм и солстички концерт Ане Бекуте, од 21 сат.

За суботу је такође планиран, богато осмишљен програм током дана, а од 19 часова следи и вече фолклора пожаревачког краја.

-Средства која ће бити утрошена за реализацију овогодишње манифестације износе око 10 милиона динара, рекла је Даворка Митровић, директор ТОП.

У календару Туристичке организације Србије, годинама уназад, манифестација ЉКИ се одржава првог викенда у септембру. Међутим, ове године је дошло до поклапања датума одржавања, Привредно туристичке манифестације “Смедеревска јесен” са ЉКИ, које почињу и завршавају се у истом термину. Сматрајући да ће грађанство бити оштећено у погледу могућности посете једном од ова два дешавања, и описујући га неколегијалним, град Пожаревац ће у наредном периоду упутити протестно писмо Туристичком савезу Србије, рекао је градоначелник Илић.

 

PoLJKI Plakat

 

 ЉКИ Програм – 2015

Подели са другима: Facebook Twitter