Почетак » Актуелно » О Граду
 

„Србија и српски војник вечни“

Центар за обуку копнене војске у пожаревачкој касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ обележио је Дан Војске Србије уз присуство представника борачке организације, јавног живота и локалне самоуправе међу који су били градоначелник Пожаревца Миомир Илић и заменик председника Скупштине града Милић Јовановић. Војска Србије прославља овај датум у спомен на празник Цвети 1815. године када је подигнут Други српски устанак који је био прекретница и темељ за стварање модерне српске државе и војске. Уследило је стварање стајаће војске и установљавање Гвардије, претече данашње Гарде, од 78 младића „по стасу и угледу“ из најбољих сеоских кућа и то управо у Пожаревцу.

Свечаност у пожаревачком Гарнизону

Свечаност у пожаревачком Гарнизону

„Данашња српска војска настала је из устаничких чета из народа који се латио оружја да би изборио своју слободу. Ту нераскидиву везу, кроз два балканска и два светска рата, НАТО агресију и друга искушења српска војска и српски народ очували су до данашњих дана. Централно место од постанка српске државе и нације заузима српски војник. Српска војничка гробља расута су у више земаља Европе и Африке (Солун, Битољ, Бизерта). Српском војнику се диви и поштује га цео свет, чак и непријатељ против кога ратује. Он је увек спреман да се одазове на позив отаџбине и да за њу да свој живот, речено је, поред осталог на свечаности у Пожаревцу.

-Обучили смо више од 1.300 војника на служењу војног рока, реализовали смо курсеве и разне друге облике усавршавања и обучавања професионалних војника, подофицира и кадета Војне академије, потом смо имали више стотина гађања из пешадијског, артиљеријског и наоружања оклопних јединица, обуку лица из резервног састава. Кроз основни курс за подофицире створили смо услове за произвођење у прве подофицирске чинове за 24 војника из резервног састава, који су и данас у нашем строју. Унапредили смо услове живота и рада и побољшали материјалну базу обуке, невео је пуковник Драган Месаровић, комадант Центра за обуку копнене војске. Месаровић је подвукао да је све је пролазно, а да су само Србија и српски војник вечни.

-Поносни смо на постигнуте резултате захваљујући пожртвовању, залагању и професионализму, помоћу којих смо успели у години великих искушења да реализујемо све постављене резултате и тиме значајно допринесемо подизању угледа војне професије у земљи и иностранству, рекао је бригадни генерал Маринко Павловић, начелник Управе за обуку и доктрину генералштаба Војске Србије

Поводом дана Војске Србије у оквиру пројекта цивилно војне сарадње одржано је такмичење ученика основних школа Браничевског управног округа у изради литераног рада на тему „Писмо војнику“, и ликовног рада „Војник Војске Србије- мој војник“. На литерарном конкурсу најбољи је био рад Сандре Милошевић, ученице VI1 разреда ОШ „Краљ Александар I“ из Пожаревца, а на ликовном, рад Ане Николић ученице исте школе.

Подели са другима: Facebook Twitter