Početak » Aktuelno » O Gradu
 

„Srbija i srpski vojnik večni“

Centar za obuku kopnene vojske u požarevačkoj kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ obeležio je Dan Vojske Srbije uz prisustvo predstavnika boračke organizacije, javnog života i lokalne samouprave među koji su bili gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić i zamenik predsednika Skupštine grada Milić Jovanović. Vojska Srbije proslavlja ovaj datum u spomen na praznik Cveti 1815. godine kada je podignut Drugi srpski ustanak koji je bio prekretnica i temelj za stvaranje moderne srpske države i vojske. Usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Gvardije, preteče današnje Garde, od 78 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća i to upravo u Požarevcu.

Svečanost u požarevačkom Garnizonu

Svečanost u požarevačkom Garnizonu

„Današnja srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. Tu neraskidivu vezu, kroz dva balkanska i dva svetska rata, NATO agresiju i druga iskušenja srpska vojska i srpski narod očuvali su do današnjih dana. Centralno mesto od postanka srpske države i nacije zauzima srpski vojnik. Srpska vojnička groblja rasuta su u više zemalja Evrope i Afrike (Solun, Bitolj, Bizerta). Srpskom vojniku se divi i poštuje ga ceo svet, čak i neprijatelj protiv koga ratuje. On je uvek spreman da se odazove na poziv otadžbine i da za nju da svoj život, rečeno je, pored ostalog na svečanosti u Požarevcu.

-Obučili smo više od 1.300 vojnika na služenju vojnog roka, realizovali smo kurseve i razne druge oblike usavršavanja i obučavanja profesionalnih vojnika, podoficira i kadeta Vojne akademije, potom smo imali više stotina gađanja iz pešadijskog, artiljerijskog i naoružanja oklopnih jedinica, obuku lica iz rezervnog sastava. Kroz osnovni kurs za podoficire stvorili smo uslove za proizvođenje u prve podoficirske činove za 24 vojnika iz rezervnog sastava, koji su i danas u našem stroju. Unapredili smo uslove života i rada i poboljšali materijalnu bazu obuke, neveo je pukovnik Dragan Mesarović, komadant Centra za obuku kopnene vojske. Mesarović je podvukao da je sve je prolazno, a da su samo Srbija i srpski vojnik večni.

-Ponosni smo na postignute rezultate zahvaljujući požrtvovanju, zalaganju i profesionalizmu, pomoću kojih smo uspeli u godini velikih iskušenja da realizujemo sve postavljene rezultate i time značajno doprinesemo podizanju ugleda vojne profesije u zemlji i inostranstvu, rekao je brigadni general Marinko Pavlović, načelnik Uprave za obuku i doktrinu generalštaba Vojske Srbije

Povodom dana Vojske Srbije u okviru projekta civilno vojne saradnje održano je takmičenje učenika osnovnih škola Braničevskog upravnog okruga u izradi literanog rada na temu „Pismo vojniku“, i likovnog rada „Vojnik Vojske Srbije- moj vojnik“. Na literarnom konkursu najbolji je bio rad Sandre Milošević, učenice VI1 razreda OŠ „Kralj Aleksandar I“ iz Požarevca, a na likovnom, rad Ane Nikolić učenice iste škole.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter