Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Svečanim defileom otvorene 56. Ljubičevske konjičke igre

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, otvorio je 56. Ljubičevske konjičke igre.

On je u svom obraćanju istakao da Požarevljani treba da budu ponosni na svoj grad i viteštvo koje neguju kroz ovu manifestaciju.

“Ove igre slave i Kneza Miloša koji danas ima više simbolike, koji je izabrao za sebe i svoju porodicu Požarevac za koji je smatrao da je jedan od najlepših gradova u Srbiji.“ naglasio je Đorđević.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je rekao da su LjKI od velikog značaja za požarevljane i da ova manifestacija služi na čast svim žiteljima ovog grada:

„U višeboju učestvuju oni kojima su čast i poštenje ispred pobede. Istina da za tu pobedu ovi hrabri vitezovi učiniće sve, ali kako se kaže u njihovoj zakletvi, u toj borbi nikada neće prekoračiti granice sportskog. Nije li to postulat svakog časnog čoveka koji na putu ka svojem cilju itekako pažljivo bira sredstvo kojim će do tog cilja stići. Nije li to odlika onih kojima smo se divili u istorijskim čitankama, a koji su kroz vekove vodili Srbiju ili se borili za njenu slobodu“, zaključio je Spasović.

Svečani defile učesnika predvodio je komandant parade Rade Milovanović, a za njim su projahali višebojci i ostali učesnici. Marko Milenković, koji je već tri godine zaredom vitez Ljubičeva, predao je gradonačelniku Banetu Spasoviću sablju na čuvanje i to do nedelje kada će biti uručena novom vitezu. Pored višebojaca u defileu su učešće uzeli i mali voltižeri, đaci generacija iz Požarevačkih škola kao i deca sa posebnim potrebama koji su članovi škole fudbala Mladog radnika 1926.

Ovogodišnje igre posvećene su Mihajlu Andrejeviću Andrejki, koji je fudbalsku reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije odveo na prvo svetsko prvenstvo u Montevideu. Bio je doktor i prof. na Medicinskom fakultetu u Beogradu i potpredsednik FIFE.

Konjičke trke biće održane u subotu i nedelju na požarevačkom hipodromu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter