Почетак » Актуелно » О Граду
 

Свечаним дефилеом отворене 56. Љубичевске коњичке игре

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, отворио је 56. Љубичевске коњичке игре.

Он је у свом обраћању истакао да Пожаревљани треба да буду поносни на свој град и витештво које негују кроз ову манифестацију.

“Ове игре славе и Кнеза Милоша који данас има више симболике, који је изабрао за себе и своју породицу Пожаревац за који је сматрао да је један од најлепших градова у Србији.“ нагласио је Ђорђевић.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је рекао да су ЉКИ од великог значаја за пожаревљане и да ова манифестација служи на част свим житељима овог града:

„У вишебоју учествују они којима су част и поштење испред победе. Истина да за ту победу ови храбри витезови учиниће све, али како се каже у њиховој заклетви, у тој борби никада неће прекорачити границе спортског. Није ли то постулат сваког часног човека који на путу ка својем циљу итекако пажљиво бира средство којим ће до тог циља стићи. Није ли то одлика оних којима смо се дивили у историјским читанкама, а који су кроз векове водили Србију или се борили за њену слободу“, закључио је Спасовић.

Свечани дефиле учесника предводио је командант параде Раде Миловановић, а за њим су пројахали вишебојци и остали учесници. Марко Миленковић, који је већ три године заредом витез Љубичева, предао је градоначелнику Банету Спасовићу сабљу на чување и то до недеље када ће бити уручена новом витезу. Поред вишебојаца у дефилеу су учешће узели и мали волтижери, ђаци генерација из Пожаревачких школа као и деца са посебним потребама који су чланови школе фудбала Младог радника 1926.

Овогодишње игре посвећене су Михајлу Андрејевићу Андрејки, који је фудбалску репрезентацију Краљевине Југославије одвео на прво светско првенство у Монтевидеу. Био је доктор и проф. на Медицинском факултету у Београду и потпредседник ФИФЕ.

Коњичке трке биће одржане у суботу и недељу на пожаревачком хиподрому.

Подели са другима: Facebook Twitter