Почетак » Актуелно
 

Свечаном академијом обележено 70 година постојања Медицинске школе у Пожаревцу

Поводом јубилеја, 70 година од оснивања и рада Медицинске школе у Пожаревцу данас је одржана Свечана академија у Центру за културу Пожаревац. Уручене су повеље и плакете организацијама и пријатељима школе.

У свом обраћању присутнима, директор школе Драган Новичић, подсетио је, да је Медицинска школа у Пожаревцу основана 11. августа, 1947. године, као и у Зрењанину, Крагујевцу и Косовској Митровици.

“Средња медицинска школа у Пожаревцу почела је са радом у школском објекту који се налазио у Немањиној улици, и то под именом „Школа за лекарске помоћнике“. Медицинска школа у Пожаревцу оспособила је кадрове за потреба здравства и друштву дала армију медицинских радника. Успешно је образовала болничаре, бабице, медицинске сестре, лабораторијске, санитарне и зубне техничаре… Ученици са дипломом наше школе су цењени радници и широм Европе.“, истакао је директор Новичић и додао, да су многи од њих наставили своје школовање на медицинским и другим факултетима и вишим школама, постали успешни лекари, професори и правници који су се враћали својој школи, учествујући у настави као професори и хонорарни стручни сарадници.

Испред локалне самоуправе присутне је поздравио Бојан Илић председник Скупштине Града Пожаревца следећим речима:

“Увек ми је велико задовољство када добијем прилику да репрезентујем локалну самоуправу на јубилеју неке установе која се налази у нашем Пожаревцу. Данашње задовољство је утолико веће, када се зна да је та установа Медицинска школа, а јубилеј који прославља чак 70 година постојања и успешног рада. Сигуран сам да, изузев оних који су прошли кроз ваше учионице, мали број суграђана зна богат историјат школе, као и значај који је дала и даје за медицинску струку у Србији, али и Европи и свету.

Мало њих зна да су, осим у пожаревачку болницу и Дом здравља, из ваших клупа преко факултета и специјализација, ученици настављали да бриљирају у виђеним медицинским установама Старог континента али и осталих континената, и као лекари и као научни радници из области медицине.

Околности везане за ваше оснивање доказ су да вам је од почетка била намењена судбина великих. То што сте након II Светског рата били једна од првих медицинских школа које су се отвориле у Србији још једном потврђује да је наш Пожаревац и Браничевски округ одувек сматран за расадник врхунских давалаца Хипократове заклетве.

Као локална самоуправа захвалан сам и Министарству здравља што у договору са нашом, као и осталим медицинским школама, ослушкује и потребе за радним местима и у складу са тиме формира нове образовне профиле или враћа оне који су извесно време престали да се предају. Тиме стварамо бољу ситуацију на тржишту рада где је раније било великих проблема са вишком али и мањком појединих кадрова из медицине.

Поносан као председник Скупштине града али и као Пожаревљанин што на својој територији имамо Медицинску школу која прославља седамдесети рођендан желим Вам да и даље радите оно што знате најбоље – учите људе да лече људе и продужавају им живот.

Медицинске школе данас, јесу школе које имају традицију али пре свега имају квалитет, рекао је Александар Пајић помоћник министра просвете науке и технолошког развоја.

“Да би сте уписали Медицинску школу морате да волите образовање, морате да волите човека. То је један хуман позив који захтева свеобухватно учење, како би сутра могли да на адекватан начин помогнете некоме коме је та помоћ неопходна. Да би сте постали наставник, потребно је да знате да то нису високо профитабилна занимања, да пре свега треба да волите образовање и сигуран сам да оваква спона квалитетног кадра и ученика даје резултат којим ће се Србија поносити”, закључио је Пајић.

Подели са другима: Facebook Twitter