Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Svečanost povodom Dana državnosti Srbije

Dan državnosti Srbije, kao i širom Republike, svečano je obeležen u Požarevcu prilikom tradicionalnog polaganja venaca na spomenik proslavljenom vojvodi iz Prvog srpskog ustanka, Milenku Stojkoviću, poreklom iz obližnjeg naselja Kličevca. U ime grada Požarevca, venac su položili gradonačelnik Miodrag Milosavljević i predsednik Gradske skupštine Miomir Ilić, zatim predstavnici Udruženja za negovanje tradicija srpskih oslobodilačkih ratova do 1918. godine, Mesne zajednice Kličevac, delegacija SUBNOR-a i Udruženja potomaka dobrovoljaca u ratovima do 1912. godine.

Ovom prilikom prisutnima se obratio gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević koji je, nakon podsećanja na veliko značenje verskog praznika Sretenje Gospodnje, govorio o važnosti Prvog srpskog ustanka i donošenja Sretenjskog ustava za ponovno približavanje tadašnje Srbije Evropi. Milosavljević je posebno naglasio značaj Požarevca, kao jednog od najvećih gradova na našim prostorima, u tim procesima ističući da je ovde, otvaranjem prvog Nahijskog suda u zemlji, ova varoš na svojevrstan način predstavljala i kolevku savremene srpske državnosti zahvaljujući značaju koji mu je pridavao i najistaknutiji akter ove tvorevine – Knez Miloš Obrenović. Svim stanovnicima Srbije a posebno Požarevljanima, gradonačelnik Milosavljević je čestitao Dan državnosti.

Svečanosti kraj spomenika slavnog Vojvode Milenka prisustvovali su predstavnici crkve, na čelu sa njegovim preosveštenstvom Vladikom Braničevske eparhije dr Ignjatijem Midićem, zatim vojske Srbije, lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova kao i brojni gradjani.

Povodom praznika Sretenje Gospodnje, u Gradskoj galeriji otvorena je izložba grafika „Odsjaj darova“ jednog najpriznatijih srpskih konzervatora i slikara Miroslava Stanojlovića-Mije koji je poreklom iz Požarevca.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter