Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Tehnička škola „Nikola Tesla“ u Kostolcu proslavila sedam decenija rada

Tehnička škola „Nikola Tesla“ u Kostolcu, koja je počela rad 1946. godine pod nazivom „Stručna škola za učenike u industriji i rudarstvu”, obeležila je jubilej od sedam decenija.

tehnicka_kostolac_1

Danas Tehnička škola sa Domom učenika u Kostolcu nosi naziv velikana naše nauke Nikole Tesle a 70 godina postojanja ova obrazovna ustanova je proslavila u prostorijama Doma kulture u Kostolcu uz prisustvo rukovodećih funkcionera grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac među kojima su bili gradonačelnik Bane Spasović i predsednik GO Kostolac Ivan Savić. Na svečanoj akademiji uručene su zahvalnice zaslužnim kolektivima i pojedincima.

tehnicka_kostolac_2

-U godini jubileja škola obrazuje 823 redovnih i 494 vanrednih učenika, koji znanje razvijaju kroz tri područja rada i to elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala kao i rudarstvo i geologija. Tehnička škola u Kostolcu bila je i biće osnovna potreba privredne budućnosti našeg kraja. bez rezervnu podršku za opstanak nam daju provredna drustva, socijalni partneri a mi za uzvrat toj podrsci ne zelimo samo reci hvala vec zelimo obecati da cemo primerno obucavati kadarove za ispunjenje radnih zadataka koji ih ocekuju, istakao je Goran Nestorović direktor skole.

tehnicka_kostolac_3

tehnicka_kostolac_4

Prisutne je podzravio zamenik gradonačelnika Požarevac Saša Pavlović koji je rekao:

– Posebna mi je čast da vam se, kao bivši učenik ove škole, danas obraćam u ulozi predstavnika lokalne samouprave.

Nemam ni najmanju dilemu da mi je to što sam nekada i sam pohađao kostolačku Tehničku školu, uveliko pomoglo da obavljam svoje zadatke na ovako odgovornom mestu. To smatram zato što sam ovde naučio važnost pojmova kao što su tačnost, preciznost, znanje i strpljenje koje se, pokazalo se, uvek isplati.

Profesori ove škole, kao njena najveća vrednost, iznedrili su generacije učenika kojima se ponosio ovaj kraj i koji su, istina je i to, svoje znanje često stavljali na raspolaganje stranim državama. To jeste velika preporuka za Tehničku školu „Nikola Tesla“ Kostolac, ali je ujedno i veliki problem naše države, samim tim i Požarevca i Kostolca.

Svedoci ste da se požarevačka lokalna samouprava u poslednje vreme ozbiljno uhvatila u koštac sa obnavljanjem školske infrastrukture. Smatramo da je to prvi korak ka zadržavanju mladih stručnjaka na svojoj teritoriji.

Naravno, nemamo iluzija da je to dovoljno, ali ako me je nečemu ova škola naučila, to je da su veliki projekti sazdani od mnoštva manjih  koraka, što sve zajedno kasnije mora dati željeni rezultat.

Tako je i vizija gradskog rukovodstva da najpre učenicima stvori uslove za školovanje, kasnije olakša studiranje i potom ih uposli. Takođe, namera nam je da profesorima, kao najvažnijim činiocima tog procesa, pomognemo da ponovo steknu status koji zaslužju, baveći se najznačajnijim zanimanjem na svetu – oblikovanjem mladih umova.

Sada se posebno obraćam učenicima ove škole: -Potreban nam je svako od vas. Grad je privilegovan što vas ima, a vi ste, dragi moji mladi prijatelji, privilegovani što ste učenici Tehničke škole u Kostolcu“.

tehnicka_kostolac_5

tehnicka_kostolac_6

tehnicka_kostolac_7

tehnicka_kostolac_8

tehnicka_kostolac_9

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter