Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Tradicionalan konjički dan u Kasidolu

Konji jezdili na Todorovu subotu

U stiškom selu Kasidolu održane su tradicionalne konjičke trke, 108. po redu. Trke se održavaju svake godine i prva su manifestacija koja je vezana za konjički sport u Požarevcu. Pokrovitelj manifestacije je grad Požarevac a organizator Konjička sekcija „Knez Mihailo“ iz Kasidola koja koja, pored tog naselja, obuhvata Bare, Beranje Smoljinac i Kurjače. Trke se po tradiciji održavaju na dan Todorove subote kada se, prema narodnoj tradiciji, konji prvi put posle zimskog mirovanja, izvode u prirodu.

Todorova_subota_2

Na programu bile tri galopske trke i tradicionalna parada fijakera. Manifestaciju je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović, koji je dodelio pehar pobedniku druge galopske trke „Sveti Todor“, koja je bila glavna trka danas. Predsednik Spasović je posebno govorio o značaju negovanja konjarstva. koje ima bogatu tradiciju u ovom kraju, a među manifestacijama u ovoj oblasti su međunarodne Ljubičevske konjičke igre.

Todorova subota na hipodromu u Kasidolu

Todorova subota na hipodromu u Kasidolu

Manifestacija je počela trkom „Memorijal Zorana Ivića Miglje“, u čast čuvenog Kasidolca, pobednika u višeboju na LjKI. Trku je dobilo grlo HELLO BABY, a nagradni fond je iznosio 50. 000 dinara, uz pehar koji je dar porodice Ivić. U drugoj trci „Sveti Todor“ pobedilo je grlo Julijan, koje je jahao Ilja Moskov. Nagradni fond iznosio je 80.000 dinara. Treću trku „Pehar sela Kasidol“ dobilo je grlo Juca, a nagradni fond je iznosio 40 000 dinara.

Meštani Kasidola poznati su kao vešti jahači i zaljubljenici u konje. Stoga i ne čudi podatak da je veliki broj pobednika u višeboju došlo upravo iz ovog sela, koje uostalom nosi i naziv „Selo vitezova“. Manifestacija je bila i lepa prilika da se meštani, pa i oni koji su na privremenom radu u inostranstvu, njih nekoliko stotina njih, okupe i uživaju u konjičkim nadmetanjima kao i da zajedno obeleže slavu Sekcije-Svetog Todora.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter