Почетак » Актуелно » О Граду
 

Традиционалан коњички дан у Касидолу

Коњи јездили на Тодорову суботу

У стишком селу Касидолу одржане су традиционалне коњичке трке, 108. по реду. Трке се одржавају сваке године и прва су манифестација која је везана за коњички спорт у Пожаревцу. Покровитељ манифестације је град Пожаревац а организатор Коњичка секција „Кнез Михаило“ из Касидола која која, поред тог насеља, обухвата Баре, Берање Смољинац и Курјаче. Трке се по традицији одржавају на дан Тодорове суботе када се, према народној традицији, коњи први пут после зимског мировања, изводе у природу.

Todorova_subota_2

На програму биле три галопске трке и традиционална парада фијакера. Манифестацију је отворио председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић, који је доделио пехар победнику друге галопске трке „Свети Тодор“, која је била главна трка данас. Председник Спасовић је посебно говорио о значају неговања коњарства. које има богату традицију у овом крају, а међу манифестацијама у овој области су међународне Љубичевске коњичке игре.

Тодорова субота на хиподрому у Касидолу

Тодорова субота на хиподрому у Касидолу

Манифестација је почела трком „Меморијал Зорана Ивића Мигље“, у част чувеног Касидолца, победника у вишебоју на ЉКИ. Трку је добило грло ХЕЛЛО БАБY, а наградни фонд је износио 50. 000 динара, уз пехар који је дар породице Ивић. У другој трци „Свети Тодор“ победило је грло Јулијан, које је јахао Иља Москов. Наградни фонд износио је 80.000 динара. Трећу трку „Пехар села Касидол“ добило је грло Јуца, а наградни фонд је износио 40 000 динара.

Мештани Касидола познати су као вешти јахачи и заљубљеници у коње. Стога и не чуди податак да је велики број победника у вишебоју дошло управо из овог села, које уосталом носи и назив „Село витезова“. Манифестација је била и лепа прилика да се мештани, па и они који су на привременом раду у иностранству, њих неколико стотина њих, окупе и уживају у коњичким надметањима као и да заједно обележе славу Секције-Светог Тодора.

Подели са другима: Facebook Twitter