Почетак » Актуелно » О Граду
 

Традиционална ликовна колонија „Љубав и разумевање“

Пожаревац надахнује уметнике

Девета по реду, Међународна ликовна колонија „Љубав и разумевање“, посвећена једном од оснивача-трагично страдалом новинару Милету Вељковићу, свечано је отворена  у Градском здању Пожаревца. Организатор овог уметничког скупа је Удружење ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца.

На ликовној колонији учествују сликари из 11 европских земаља: Израела, Белорусије, Русије, Литваније, Холандије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Бугарске и Србије који ће боравити и стварати на неколико дестинација у Браничевском округу.

У име локалне самоуправе добродошлицу је свима пожелео председник Скупштине града, Бане Спасовић, истичући да је град Пожаревац одувек имао специфичну, двосмерну везу са уметницима. Ово мишљење је између осталог изградио захваљујући Међународној ликовној колонији „Љубав и разумевање“, која већ девету годину окупља ликовне ствараоце са свих страна света.

-Веза између вас и нас огледа се у части и привилегији коју ми Пожаревљани имамо као домаћини уметницима, чија дела красе зидове престижних галерија као и домова истинских љубитеља уметничких слика. Такође, желим да верујем да се и ви радо враћате нашем граду, јер је и вама, као и нама, он вечита инспирација. То надахњуће нас чини срећнима, што смо рођени и што живимо овде, а вас судећи по делима, која су остала иза претходних колонија, инспирише на врхунске домете вашег достигнућа. То је прилика и за ликовне ствараоце из нашег краја, да стекну преко потребну афирмацију и раме уз раме са својим колегама из Русије, Израела, Холандије, земаља окружења, оставе трајни уметнички печат на дела, која су проткана називом ове колоније, са љубављу и разумевањем. Не усуђујем се да стручно коментаришем ваша дела, али се увек поново радујем овој ликовној колонији како бих у вашим сликама уживао, дивио им се, током тих тренутака заборавио све проблеме и постао део вашег света, оног најлепшег, уметничког, нагласио је Спасовић, коме је ове године припала част да свечано отвори ликовну колонију.

Likovna_kolonija_2

Власница Агенције за образовно- педагошке услуге „Кодекс“ Снежана Милошевић је у свом говору истакла да су уметници највећи амбасадори културе. Како је рекла, живимо у доба распада културе, у коме уметност нема ауторитет, у времену у коме је свако од сликара принуђен да се сам бори за себе: -Пожаревац је град који уметнике надахњује својим уметничким идентитетом. Настојимо кроз уметничка деловања да прикажемо пожаревачку супстанцу, слојевитост  пожаревачког космопсихологоса и разноликост планетарног човека. Нас различитост уједињује. У Пожаревцу је есенција читаве стварности. Сликари тачно виде и доживљавају свет око себе. Не могу сликари да раде на ничијој земљи, без временских и просторних координата… „Љубав и разумевање“ је једини чаробни штапић промене на боље. Желим да за ова тешка времена пронађемо лек за нетрпељивост и да наше животе улепшамо радошћу и лепотом. Подсетићу да је колонију крстио наш новинар Миле Вељковић, који је Град Пожаревац јако волео. Желео је увек да све сам чује, види и свуда завири. Једном приликом је казао, да када би се поново родио, из Пожаревца не би нигде путовао, већ би по цео дан био у свом граду, док у њему не би завладали љубав и разумевање, испричала је Снежана Милошевић.

Учесницима колоније обратили су се и уметник Радмило Раша Стевановић, као  и историчарка уметности Јулија Башић, док су у уметничком делу програма наступили чланови Плесног клуба „Болеро“.

Related Images:

Подели са другима: Facebook Twitter