Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Tradicionalna likovna kolonija „Ljubav i razumevanje“

Požarevac nadahnuje umetnike

Deveta po redu, Međunarodna likovna kolonija „Ljubav i razumevanje“, posvećena jednom od osnivača-tragično stradalom novinaru Miletu Veljkoviću, svečano je otvorena  u Gradskom zdanju Požarevca. Organizator ovog umetničkog skupa je Udruženje likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca.

Na likovnoj koloniji učestvuju slikari iz 11 evropskih zemalja: Izraela, Belorusije, Rusije, Litvanije, Holandije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Srbije koji će boraviti i stvarati na nekoliko destinacija u Braničevskom okrugu.

U ime lokalne samouprave dobrodošlicu je svima poželeo predsednik Skupštine grada, Bane Spasović, ističući da je grad Požarevac oduvek imao specifičnu, dvosmernu vezu sa umetnicima. Ovo mišljenje je između ostalog izgradio zahvaljujući Međunarodnoj likovnoj koloniji „Ljubav i razumevanje“, koja već devetu godinu okuplja likovne stvaraoce sa svih strana sveta.

-Veza između vas i nas ogleda se u časti i privilegiji koju mi Požarevljani imamo kao domaćini umetnicima, čija dela krase zidove prestižnih galerija kao i domova istinskih ljubitelja umetničkih slika. Takođe, želim da verujem da se i vi rado vraćate našem gradu, jer je i vama, kao i nama, on večita inspiracija. To nadahnjuće nas čini srećnima, što smo rođeni i što živimo ovde, a vas sudeći po delima, koja su ostala iza prethodnih kolonija, inspiriše na vrhunske domete vašeg dostignuća. To je prilika i za likovne stvaraoce iz našeg kraja, da steknu preko potrebnu afirmaciju i rame uz rame sa svojim kolegama iz Rusije, Izraela, Holandije, zemalja okruženja, ostave trajni umetnički pečat na dela, koja su protkana nazivom ove kolonije, sa ljubavlju i razumevanjem. Ne usuđujem se da stručno komentarišem vaša dela, ali se uvek ponovo radujem ovoj likovnoj koloniji kako bih u vašim slikama uživao, divio im se, tokom tih trenutaka zaboravio sve probleme i postao deo vašeg sveta, onog najlepšeg, umetničkog, naglasio je Spasović, kome je ove godine pripala čast da svečano otvori likovnu koloniju.

Likovna_kolonija_2

Vlasnica Agencije za obrazovno- pedagoške usluge „Kodeks“ Snežana Milošević je u svom govoru istakla da su umetnici najveći ambasadori kulture. Kako je rekla, živimo u doba raspada kulture, u kome umetnost nema autoritet, u vremenu u kome je svako od slikara prinuđen da se sam bori za sebe: -Požarevac je grad koji umetnike nadahnjuje svojim umetničkim identitetom. Nastojimo kroz umetnička delovanja da prikažemo požarevačku supstancu, slojevitost  požarevačkog kosmopsihologosa i raznolikost planetarnog čoveka. Nas različitost ujedinjuje. U Požarevcu je esencija čitave stvarnosti. Slikari tačno vide i doživljavaju svet oko sebe. Ne mogu slikari da rade na ničijoj zemlji, bez vremenskih i prostornih koordinata… „Ljubav i razumevanje“ je jedini čarobni štapić promene na bolje. Želim da za ova teška vremena pronađemo lek za netrpeljivost i da naše živote ulepšamo radošću i lepotom. Podsetiću da je koloniju krstio naš novinar Mile Veljković, koji je Grad Požarevac jako voleo. Želeo je uvek da sve sam čuje, vidi i svuda zaviri. Jednom prilikom je kazao, da kada bi se ponovo rodio, iz Požarevca ne bi nigde putovao, već bi po ceo dan bio u svom gradu, dok u njemu ne bi zavladali ljubav i razumevanje, ispričala je Snežana Milošević.

Učesnicima kolonije obratili su se i umetnik Radmilo Raša Stevanović, kao  i istoričarka umetnosti Julija Bašić, dok su u umetničkom delu programa nastupili članovi Plesnog kluba „Bolero“.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter