Početak » Aktuelno
 

Tri počasna viteza Ljubičevskih konjičkih igara

Titulu ovogodišnjeg počasnog viteza dobili su Dejan Savić, trener vaterpolo reprezentacije Srbije, Marina Maljković, trener ženske Košarkaške reprezentacije Srbije i Žića Maradona, požarevački humanitarac. Počasni vitezovi dobili su plašt i sablju.

Dobrodošlicu svim u požarevačku gradsku kuću poželeo je gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović sledećim rečima:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

“Svodovi ovog doma pamte mnogo značajnih ljudi koji su pod njima boravili, ali retko kada u ovom broju i u isto vreme. Danas smo se okupili da, uoči 58. Ljubičevskih konjičkih igara, ispunimo volju Požarevljana i da uručimo plašt i sablju počasnim vitezovima. Osluškujući želju građana da Igre dobiju počasnog viteza koji je svojim delima zadužio Srbiju, ove godine jasno smo čuli tri imena. Ta se imena u gradu, kao i u čitavoj Srbiji, nisu šaputala već su gromko odjekivala, pa nismo imali poteškoće da ih jasno čujemo. Oni su, dame i gospodo, zaslužili da ih od danas i zvanično zovemo počasnim Ljubičevskim vitezovima jer imaju sve vrednosti koje jedan vitez nosi sa sobom kako bi zaslužio tu titulu. Svojim uspesima naši budući vitezovi doneli su mnogo radosti čitavom narodu. Na tom putu pokazali su ljudske osobine svojstvene onima koji dajući mnogo ne traže mnogo zauzvrat. Nadamo se i verujemo, da će za njih ova čast naših građana biti jedan značajan šraf u mašineriji njihovih budućih uspeha na poljima sporta i humanosti. Razlog što, govoreći o počasnom vitezu, govorim u množini je taj što ove godine imamo čak troje onih kojima ćemo danas uručiti viteško znamenje, potpuno zasluženo. Uoči same dodele, medijator će pročitati delove biografije Marine Maljković, Dejana Savića i Živorada Đurića – Žiće Maradone. Ipak, siguran sam da tokom tog dela današnje svečanosti nećete čuti ništa što već niste vi i čitava Srbija znali o njima. Mi znamo da danas u gradskom zdanju imamo tri velike karijere i ljudske veličine i biće nam čast da ih večno, počevši od danas, zovemo – počasni Ljubičevski vitezovi.”

Gradonačelnik je potom uručio plašt, sablju i povelju Marini Maljković, istaknutom srpskom košarkaškom treneru. Marina Maljković je ovom prilikom istakla da je čest gost u Požarevcu i da se u ovom gradu sve ono što se obeća i realizuje i da svaki put kad dođe u Požarevac je jako emotivno jer je dočekana na pravi način, kao i da joj nikada nije bilo teško da dovede ovde svoj tim iz Kine, reprezentaciju Srbije ili pokret za žensku košarku.

Drugi počasni vitez je Dejan Savić, bivši jugoslovenski i srpski vaterpolo reprezentativac, a sada i trener. Trenutno je selektor reprezentacije Srbije, čovek koji je osvojio sve u ovom sportu kao igrač i trener. Savić je rekao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što se nalazi u Požarevcu, što mu je ukazana velika čast jer ova nagrada ostaje doživotno i da se nada da ćemo uskoro ovde imati jedan ozbiljan klub na novom bazenu.

Grad je doneo odluku da viteška znamenja dodeli i požarevljaninu Živoradu Đuriću, koji je u svom rodnom gradu završio osnovnu školu. Obrazovanje je nastavio u Sremskoj Kamenici, a potom je diplomirao na višoj kriminalističkoj školi u Zemunu i stekao zvanje kriminalističkog inspektora. Radio je i na drugim poslovima u MUP-u. Uporedno sa policijskim poslom celog života bavio se košarkom i humanitarnim radom za koji je dobio više priznanja i nagrada.

On je ovom prilikom uručio novačnu donaciju Centru za decu i omladinu ometenu u razvoju, kao i vitešku sablju, a najavio je i da će ovoj ustanovi donirati krevete, dušeke i posteljinu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter