Почетак » Актуелно
 

Трка Мира прошла кроз Пожаревац

Најдужа штафетна трка на свету Peace run – Трка мира 2018, на деоници кроз Србију која води од границе са БиХ до румунске границе, прошла је данас кроз Пожаревац.

Бакља мира је од Смедерева дошла у Пожаревац, где ју је преузео, у Градском парку, градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, а бакљу је предао Петар Милошевић освајач првог места на Републичком школском такмичењу из атлетике у дисциплини скок у даљ. Спасовић се захвалио организаторима што су уврстили Пожаревац у ову трку и затим је још додао:

„Разлог који нас је окупио овде данас јесте један од најрадоснијих и најважнијих за Пожаревац ове године.  Трка мира, која данас, пролази кроз наш град, као своје најзначајније мотиве има физичку културу и заједништво међу људима, а то су заправо и лекције којима учимо младе Пожаревљане. Они ће данас видети како дружење младих особа из различитих земаља кроз спорт доноси осмех на лице, здрав живот и нова пријатељства. Мишљења сам да је тренутак за тако нешто савршен, јер видим велику паралелу и блискост са још једним значајним догађајем који се ове године одржава у нашем граду. Ту свакако мислим на велико обележавање 300 година од потписивања Пожаревачког мира који је пре три века донео преко потребан мир зараћеној Европи.“

Координатор Трке мира кроз Европу Дејвид Шишитопи рекао је да су учесници веома срећни и почаствовани што трче кроз Пожаревац и Србију.

„Ово путовање дуго је 24.000 километра кроз Европу. Трка је за свакога, она представља мир за све људе и све нације, а бакља је симбол мира“, рекао је он.

У Градском парку поред директних учесника Трке мира учешће у овој акцији су узели и малишани из Пчелице и Лептирића као и из основних школа.

Након Пожаревца Трка мира је отишла за Велико Градиште.

Peace run, подржавају Народна скупштина Србије и Олимпијски комитет Србије, а бакљу мира су до сада држали милиони људи широм света, међу њима и многи истакнути грађани света – председници држава, премијери, спортисти, уметници и остали.

Подели са другима: Facebook Twitter