Početak » Aktuelno
 

Trka Mira prošla kroz Požarevac

Najduža štafetna trka na svetu Peace run – Trka mira 2018, na deonici kroz Srbiju koja vodi od granice sa BiH do rumunske granice, prošla je danas kroz Požarevac.

Baklja mira je od Smedereva došla u Požarevac, gde ju je preuzeo, u Gradskom parku, gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, a baklju je predao Petar Milošević osvajač prvog mesta na Republičkom školskom takmičenju iz atletike u disciplini skok u dalj. Spasović se zahvalio organizatorima što su uvrstili Požarevac u ovu trku i zatim je još dodao:

„Razlog koji nas je okupio ovde danas jeste jedan od najradosnijih i najvažnijih za Požarevac ove godine.  Trka mira, koja danas, prolazi kroz naš grad, kao svoje najznačajnije motive ima fizičku kulturu i zajedništvo među ljudima, a to su zapravo i lekcije kojima učimo mlade Požarevljane. Oni će danas videti kako druženje mladih osoba iz različitih zemalja kroz sport donosi osmeh na lice, zdrav život i nova prijateljstva. Mišljenja sam da je trenutak za tako nešto savršen, jer vidim veliku paralelu i bliskost sa još jednim značajnim događajem koji se ove godine održava u našem gradu. Tu svakako mislim na veliko obeležavanje 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira koji je pre tri veka doneo preko potreban mir zaraćenoj Evropi.“

Koordinator Trke mira kroz Evropu Dejvid Šišitopi rekao je da su učesnici veoma srećni i počastvovani što trče kroz Požarevac i Srbiju.

„Ovo putovanje dugo je 24.000 kilometra kroz Evropu. Trka je za svakoga, ona predstavlja mir za sve ljude i sve nacije, a baklja je simbol mira“, rekao je on.

U Gradskom parku pored direktnih učesnika Trke mira učešće u ovoj akciji su uzeli i mališani iz Pčelice i Leptirića kao i iz osnovnih škola.

Nakon Požarevca Trka mira je otišla za Veliko Gradište.

Peace run, podržavaju Narodna skupština Srbije i Olimpijski komitet Srbije, a baklju mira su do sada držali milioni ljudi širom sveta, među njima i mnogi istaknuti građani sveta – predsednici država, premijeri, sportisti, umetnici i ostali.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter