Početak » Aktuelno » O Gradu
 

U čast oslobodilaca od fašizma

Povodom 72. godišnjice formiranja 9. Udarne srpske brigade

U čast oslobodilaca od fašizma u požarevačkom kraju, ovaj grad je bio domaćin nekolikim svečanostima. Naime, povodom obeležavanja 11. marta, dana 9. Srpske narodnooslobodilačke udarne brigade, Grad Požarevac je posetila visoka delegacija Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, predvođena vojnim i vazduhoplovnim atašeom, pukovnikom Vladimirom Kornejenkovim i predstavnici republičkog SUBNOR-a.

Polaganje venaca

Polaganje venaca

Na svečanom prijemu u zgradi načelstva, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić je podsetio na činjenicu da je 9. Srpska udarna brigada koja slavi 72 godine postojanja, bila prva naša jedinica koja se na Dunavu kod sela Vajuga, 13. septembra 1944. godine susrela sa jedinicama Trećeg ukrajinskog fronta pod komandom legendarnog maršala Fjodora Tolbuhina i nastavila zajedničke operacije uz ogromnu pomoć sovjetske Crvene armije za oslobođenje severno – istočne Srbije, Beograda i Vojvodine.

-U tim teškim i krvavim borbama dve bratske armije za konačno uništenje nemačkog fašističkog Rajha, hrabro je palo mnogo vojnika i komandanata. Mi ne smemo dozvoliti da se ti herojski dani zaborave i zato ih danas sa visokim pijetetom i patriotizmom evociramo i svečano obeležavamo. Dragi naši borci, veterani Drugog svetskog rata, srećna vam godišnjica brigade. Želim da vas zdravLje još dugo služi i da svojim postojanjem i radom jačate patriotizam i rodoLjubLje mladih generacija, rekao je Ilić.

Polaganjem venaca na spomenik Sloboda, poginulim borcima počast su odale delegacije Grada Požarevca i Ambasade Ruske Federacije, Braničevskog upravnog okruga, SUBNOR-a i Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. godine.

Na svečanoj akademiji održanoj u Centru za kulturu, predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Žarko Tepšić je istakao da je 9. Srpska udarna brigada samo jedna od 357 slavnih brigada svrstanih u 68 divizija, 18 korpusa i 4 armije, koje su zajedno činile jednu borbenu ćeliju. Ova brigada je jedna od retkih koja se borila od najistočnijih do najzapadnijih granica ondašnje Jugoslavije i pune dve godine je po završetku Drugog svetkog rata branila zapadnu granicu države od anglo – američkih trupa, koje su svim silama nastojale da tu teritoriju predaju Italiji. U toj brigadi tokom rata borilo se 5.100 boraca, od kojih 731 iz Požarevačkog okruga, iz opštine Požarevac 287, od kojih je 134 dalo svoje živote. Ova vojna formacija borila se protiv ustaških snaga, pripadnika nemačke Princ Eugen divizije, muslimanskih vojnih snaga i drugih.

Predsedništvo Okružnog odbora SUBNOR-a dodelilo je spomen medaLje 9. Srpske udarne brigade, ambasadoru Ruske Federacije u Srbiji Aleksandru Čepurinu, članu Predsedništva SUBNOR-a Srbije dr MiroLjubu Vasiću i komandantu Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu pukovniku Draganu Mesaroviću.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter