Почетак » Актуелно » О Граду
 

У част ослободилаца од фашизма

Поводом 72. годишњице формирања 9. Ударне српске бригаде

У част ослободилаца од фашизма у пожаревачком крају, овај град је био домаћин неколиким свечаностима. Наиме, поводом обележавања 11. марта, дана 9. Српске народноослободилачке ударне бригаде, Град Пожаревац је посетила висока делегација Амбасаде Руске Федерације у Београду, предвођена војним и ваздухопловним аташеом, пуковником Владимиром Корнејенковим и представници републичког СУБНОР-а.

Полагање венаца

Полагање венаца

На свечаном пријему у згради начелства, градоначелник Пожаревца Миомир Илић је подсетио на чињеницу да је 9. Српска ударна бригада која слави 72 године постојања, била прва наша јединица која се на Дунаву код села Вајуга, 13. септембра 1944. године сусрела са јединицама Трећег украјинског фронта под командом легендарног маршала Фјодора Толбухина и наставила заједничке операције уз огромну помоћ совјетске Црвене армије за ослобођење северно – источне Србије, Београда и Војводине.

-У тим тешким и крвавим борбама две братске армије за коначно уништење немачког фашистичког Рајха, храбро је пало много војника и команданата. Ми не смемо дозволити да се ти херојски дани забораве и зато их данас са високим пијететом и патриотизмом евоцирамо и свечано обележавамо. Драги наши борци, ветерани Другог светског рата, срећна вам годишњица бригаде. Желим да вас здравЉе још дуго служи и да својим постојањем и радом јачате патриотизам и родоЉубЉе младих генерација, рекао је Илић.

Полагањем венаца на споменик Слобода, погинулим борцима почаст су одале делегације Града Пожаревца и Амбасаде Руске Федерације, Браничевског управног округа, СУБНОР-а и Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. године.

На свечаној академији одржаној у Центру за културу, председник Окружног одбора СУБНОР-а Жарко Тепшић је истакао да је 9. Српска ударна бригада само једна од 357 славних бригада сврстаних у 68 дивизија, 18 корпуса и 4 армије, које су заједно чиниле једну борбену ћелију. Ова бригада је једна од ретких која се борила од најисточнијих до најзападнијих граница ондашње Југославије и пуне две године је по завршетку Другог светког рата бранила западну границу државе од англо – америчких трупа, које су свим силама настојале да ту територију предају Италији. У тој бригади током рата борило се 5.100 бораца, од којих 731 из Пожаревачког округа, из општине Пожаревац 287, од којих је 134 дало своје животе. Ова војна формација борила се против усташких снага, припадника немачке Принц Еуген дивизије, муслиманских војних снага и других.

Председништво Окружног одбора СУБНОР-а доделило је спомен медаЉе 9. Српске ударне бригаде, амбасадору Руске Федерације у Србији Александру Чепурину, члану Председништва СУБНОР-а Србије др МироЉубу Васићу и команданту Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу пуковнику Драгану Месаровићу.