Početak » Aktuelno » Zdravstvo
 

U gradskom zdanju uručena su priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

Povodom obeležavanja 14. juna – Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi danas je u Gradskoj zdanju Crveni krst Požarevac organizovao prijem i uručenje priznanja višestrukim davaocima krvi. Priznanja su dodeljena davaocima koji su krv dali 35, 50, 75 i 100 puta.

Crveni krst Požarevac prijem tradicionalno organizuje u znak zahvalnosti dobrovoljnim davaocima krvi.

Grad Požarevac je šestu godinu za redom najhumanija sredina.

Po zvaničnim rezultatima Instituta za transfuziju krvi u 2016. godini, Crveni krst Požarevac je prikupio 4 093 jedinica ove dragocene tečnosti.

Na današnjem prijemu ispred grada prusutne je pozdravio zamenik gradonačelnika Saša Pavlović koji je istakao:

Gradsko zdanje, i svi građani duguju vam veliku i posebnu zahvalnost zbog vaše odluke da pomagajući drugima prenesete srpskoj javnosti na najbolji način ime grada.
Iz godine u godinu naš Požarevac je vlasnik jedne laskave titule koja se ne može kupiti i koja, da bi se osvojila ne košta ništa, a toliko vredi.
Najhumanija sredina, kojom je označen naš grad, mesto je sa najviše dobrovoljnih davaoca krvi proporcionalno broju stanovnika. Sagledavajući broj stanovnika, možemo se pohvaliti činjenicom da je veliki broj vas, svake godine sve veći i da ćemo se boriti da ovo zvanje nikada ne napusti Požarevac.
Poznavajući suštinu humanih ljudi kakvi ste svi vi, znam i da želite da ova utakmica po naš tim svake godine bude sve teža, a konkurencija veća i jača. Samo tako ćemo kao društvo, rasti i povećavati svest o tome koliko je važno biti dobrovoljni davalac krvi a vi, dragi prijatelji, u toj borbi ste na čelu kolone.

Da ne bi izgledalo da hvalim moje sugrađane, istinitost mojih reči samo dokazuje broj vas koji će danas primiti priznanja za 35, 50, 75 i 100 puta datu krv.
Želim još jednom da istaknem, ne zbog vas jer vi to već dobro znate, već zbog svih onih koji tek treba da krenu vašim stopama, reč dve o vremenu. Svi ga mi, radeći ono što najbolje radimo, ulažemo kako bi postigli neki rezultat.
Vreme treba štedeti, kažu, vreme treba maksimalno iskoristiti a jedna od izreka je i ta da je vreme novac.

U vašem slučaju, vreme je život, jer svi vi odvajajući ga da date ovu dragocenu tečnost, zapravo odvajate kod nekih kojima je krv neophodna razliku između života i smrti.
Sa željom da svake naredne godine ovi svečani saloni budu ispunjeniji novim dobrovoljnim davaocima krvi, još jednom vas pozdravljam i od srca čestitam.

Prisutne je pozdravio i sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Požarevca Saša Obradović koji se zahvalio humanim požarevljanima što brane titulu najhumanije sredine u državi.

Priznanje za dobrovoljne davaoce krvi koji su krv dali 100 i 75 puta uručio je zamenik gradonačelnika Saša Pavlović dok je za one koji su krv dali 50 puta priznanja uručio gradski menadžer Mitar Karadžić.