Почетак » Актуелно » Здравство
 

У градском здању уручена су признања добровољним даваоцима крви

Поводом обележавања 14. јуна – Светског дана добровољних давалаца крви данас је у Градској здању Црвени крст Пожаревац организовао пријем и уручење признања вишеструким даваоцима крви. Признања су додељена даваоцима који су крв дали 35, 50, 75 и 100 пута.

Црвени крст Пожаревац пријем традиционално организује у знак захвалности добровољним даваоцима крви.

Град Пожаревац је шесту годину за редом најхуманија средина.

По званичним резултатима Института за трансфузију крви у 2016. години, Црвени крст Пожаревац је прикупио 4 093 јединица ове драгоцене течности.

На данашњем пријему испред града прусутне је поздравио заменик градоначелника Саша Павловић који је истакао:

Градско здање, и сви грађани дугују вам велику и посебну захвалност због ваше одлуке да помагајући другима пренесете српској јавности на најбољи начин име града.
Из године у годину наш Пожаревац је власник једне ласкаве титуле која се не може купити и која, да би се освојила не кошта ништа, а толико вреди.
Најхуманија средина, којом је означен наш град, место је са највише добровољних даваоца крви пропорционално броју становника. Сагледавајући број становника, можемо се похвалити чињеницом да је велики број вас, сваке године све већи и да ћемо се борити да ово звање никада не напусти Пожаревац.
Познавајући суштину хуманих људи какви сте сви ви, знам и да желите да ова утакмица по наш тим сваке године буде све тежа, а конкуренција већа и јача. Само тако ћемо као друштво, расти и повећавати свест о томе колико је важно бити добровољни давалац крви а ви, драги пријатељи, у тој борби сте на челу колоне.

Да не би изгледало да хвалим моје суграђане, истинитост мојих речи само доказује број вас који ће данас примити признања за 35, 50, 75 и 100 пута дату крв.
Желим још једном да истакнем, не због вас јер ви то већ добро знате, већ због свих оних који тек треба да крену вашим стопама, реч две о времену. Сви га ми, радећи оно што најбоље радимо, улажемо како би постигли неки резултат.
Време треба штедети, кажу, време треба максимално искористити а једна од изрека је и та да је време новац.

У вашем случају, време је живот, јер сви ви одвајајући га да дате ову драгоцену течност, заправо одвајате код неких којима је крв неопходна разлику између живота и смрти.
Са жељом да сваке наредне године ови свечани салони буду испуњенији новим добровољним даваоцима крви, још једном вас поздрављам и од срца честитам.

Присутне је поздравио и секретар Градске организације Црвеног крста Пожаревца Саша Обрадовић који се захвалио хуманим пожаревљанима што бране титулу најхуманије средине у држави.

Признање за добровољне даваоце крви који су крв дали 100 и 75 пута уручио је заменик градоначелника Саша Павловић док је за оне који су крв дали 50 пута признања уручио градски менаџер Митар Караџић.