Почетак » Актуелно » Здравство
 

У пожаревачком Дому здравља почела је реализација пројекта „Саветодавно-терапијске активности за децу са сметњама у развоју и чланове њихове породице“

Пројекат спроводе Дом здравља Пожаревац и Удружење „Веритас“, а одобрило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

„Пронађен је заједнички интерес – пацијенти. Дом здравља даје просторије, а Веритас стручни кадар. Током реализације пројекта, од маја до децембра, биће пружане услуге деци са сметњама у развоју и члановима њихових породица.“ – рекао је др Драган Ракић, директор Дома здравља Пожаревац.

Дом здравља је прва установа из система здравствене заштите са којом је „Веритас“ изградио партнерство, а резултати ће показати колики је значај и потреба за оваквим активностима.

„Пројекат је осмишљен тако да се највећи број активности одвија са децом код којих постоји сумња да имају сметње у развоју или су им већ дијагностификоване сметње у развоју. Дом здравља са људским капацитетима које има не може да изађе у сусрет великом броју деце са сметњама у развоју и члановима њихових породица“, казала је Јасмина Турудић, дефектолог из удружења „Веритас“.

У току реализације пројекта биће урађен скрининг, у сарадњи за развојним саветовалиштем и педијатријском службом. Родитељи ће одговарати на “упитник” како би препознали проблем које дете има. Тиме ће се видети колико из опште популације има сметњи за које треба урадити рану интервенцију, односно пружити третман, како би се превазишле сметње и тешкоће или развили потенцијали који су присутни код деце.

Related Images:

Подели са другима: Facebook Twitter