Почетак » Актуелно
 

У Пожаревцу обележен Дан Центра за обуку Копнене војске

У касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу данас је организована свечаност поводом Дана Центра за обуку Копнене војске и Дана рода пешадије.

Комадант Центра за обуку пуковник Милован Васић, приликом обраћања истакао је да се овај дан прославља у знак сећања на Колубарску битку, чувену по херојству, родољубљу и умећу ратовања, битку која је у школама ратне вештине највише изучавана.

“Српски војници, подофицири и официри исказали су најбоље војничке врлине, на свим нивоима командовања против моћне и до тада непобедиве Аустро-угарске царевине. 22 хиљаде најбољих синова овог краја у Првом светском рату, дало је животе за Србију и данас је дан да их поменемо као и све мученике који су свој живот положили на олтар отаџбине”, рекао је Васић.

Припадници Центра за обуку Копнене војске и у овој години су реализовали све постављене задатке, дисциплиновано и одговорно. Обучили су 858 војника на служењу војног рока и 239 професионалних војника. Такође реализовани су различити курсеви и усавршавања за 69 подофицира. У Центру за обуку је у претходних годину дана реализовано више од 300 гађања из оружја и оруђа пешадије, артиљерије и оклопних јединица и реализована је обука за 460 лица из резервног састава Војске Србије.

Након извођења показне вежбе, после 70 година обележена је слава резањем колача и паљењем свеће уз присуство великог броја гостију из читавог Браничевског округа али и шире.

Подели са другима: Facebook Twitter