Početak » Aktuelno » O Gradu
 

U Požarevcu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Na spomenik vence su položile delegacije Ministarstva odbrane, Grada Požarevca, Ministarstva unutrašnjih poslova, Gradske opštine Kostolac, Braničevskog upravnog okruga, boračkih organizacija, udruženja građana i stranaka.

Nakon pomena, polaganja venaca i intonranja himne „Bože pravde“ od strane hora „Barili“ prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da je tada 1918.godine delovalo da je čovečanstvo na težak način naučilo vrednu lekciju i shvatilo da ljudski rod mora da počne rešavati probleme isključivo jezikom diplomatije ali da su nova stradanja samo par decenija kasnije, pa i ova današnja, pokazala su još uvek svu nezrelost čovečanstva:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

„Ono što je istorija nedvosmisleno zabeležila jeste trijumf Srbije u Prvom svetskom ratu, praćen bitkama koje će se pamtiti poput Cerske, Kolubarske i proboja Solunskog fronta. Ishod rata je da su se raspale mnoge moćne imperije, stvorile nove države i da je sve to pratilo mnogo unesrećenih ljudi i porodica u kojima je, na žalost, Srbija prednjačila srazmerno svojoj veličini. Brojevi su zastrašujući, pa je procena da je 60 posto muške populacije u našoj zemlji izgubilo tada svoje živote. Postavlja se pitanje kako bi naša Srbija danas izgledala da su životi barem polovine sačuvani. Naša žrtva bila je delom i rezultat igre moćnih država od kojih su neke bile i zemlje saveznice, ali to  nikada neće umanjiti hrabrost srpskih vojnika koji su se borili na strani pravde.Svi mi danas osećamo ponos zbog ratnika- predaka koji su za svojim vojskovođama jurišali nakon komande „juriš“ i „zamnom“, želeći slobodu za svoje potomke.  Zato smo dužni da tu slobodu čuvamo, i to na način da ćemo jedine borbe voditi za mir i napredak Srbije. Cvet Natalijina ramonda, simbol današnjeg praznika još zovu i cvet Feniks. Neka on bude i simbol nastavka uskrsnuća moderne Srbije koju na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem već čitavu deceniju zajedno podižemo iz pepela.  To dugujemo onima koji su položili živote za našu Srbiju.“

Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu završeno je minutom tišine u čast poginulim junacima iz Prvog svetskog rata.