Почетак » Актуелно » О Граду
 

У Пожаревцу обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Полагањем венаца на споменик Српском војнику у Пожаревцу је обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Након помена који је одржао свештеник СПЦ, венце на споменик су положили представници Војске Србије, Града Пожаревца, Министарства унутрашњих послова, Градске општине Костолац, удружења грађана и политичких организација.

Присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је овом приликом истакао да је сваки српски ратник који је у својој руци држао заставу Србије дао допринос прослави данашњег датума:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Наши војници у Првом светском рату који су херојским јуришем ослободили Србију, заслужили су да овај празник буде смештен баш на данашњи дан. Сви су тада били задивљени Србима, како савезници тако и непријатељи. Пуни љубави према својој земљи, једноставно, Срби су били незаустављиви. Остало је забележено да су бугарски војници, видевши српске војнике како трче ка отаџбини, бацали оружје и бежали вичући „иду мртви“. Разлог тог страха јесте била заблуда да је наша војска прелазећи Албанију потпуно уништена. Такође, изглед српског војника изнуреног глађу и болестима који трчи скоро брзо као коњица, давали су до знања непријатељу да му је сваки отпор узалудан. Зато је, драги пријатељи, овај сјајни моменат наше ратничке историје узет као симбол праазника који носи назив „Дан српског јединства, слободе и националне заставе“. Они су нашу заставу чврсто држали током повлачења преко Албаније, током опоравка на Крфу, и након тога пробијајући Солунски фронт. Доживљавајући многе губитке на том путу, знали су да док имају заставу у својим рукама, нису се одрекли Србије и намере да се у њу врате. Управо зато национална застава је много више од парчета тканине са грбом и бојама на њој. Застава је симбол под којим се окупљамо и када је тешко али и када се слави. Застава Србије се ових дана поносно вијори кроз победе у спорту, али и осталих победа које наша земља бележи, у протеклој деценији.Преци који су нам предали барјак били би поносни на јачање економије и развој инфраструктуре у Србији, нарочито у околностима велике кризе између светских сила која влада данас. Зато државно руководство на челу са председником Александром Вучићем води битку која се не добија оружјем већ јединством и радом. Императив те борбе је слобода, али изнад свега је наш национални понос и застава као његов симбол. Само тако, уједињени, можемо гарантовати и нашим потомцима да ће једнога дана, попут нас данас, овде стајати и славити Дан српског јединства, слободе и националне заставе.“

На самом крају обележавања Дан српског јединства, слободе и националне заставе, минутом ћутања је одата пошта погинулим српским ослободиоцима.