Početak » Aktuelno » O Gradu
 

U Požarevcu obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku u Požarevcu je obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Nakon pomena koji je održao sveštenik SPC, vence na spomenik su položili predstavnici Vojske Srbije, Grada Požarevca, Ministarstva unutrašnjih poslova, Gradske opštine Kostolac, udruženja građana i političkih organizacija.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je ovom prilikom istakao da je svaki srpski ratnik koji je u svojoj ruci držao zastavu Srbije dao doprinos proslavi današnjeg datuma:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

“Naši vojnici u Prvom svetskom ratu koji su herojskim jurišem oslobodili Srbiju, zaslužili su da ovaj praznik bude smešten baš na današnji dan. Svi su tada bili zadivljeni Srbima, kako saveznici tako i neprijatelji. Puni ljubavi prema svojoj zemlji, jednostavno, Srbi su bili nezaustavljivi. Ostalo je zabeleženo da su bugarski vojnici, videvši srpske vojnike kako trče ka otadžbini, bacali oružje i bežali vičući „idu mrtvi“. Razlog tog straha jeste bila zabluda da je naša vojska prelazeći Albaniju potpuno uništena. Takođe, izgled srpskog vojnika iznurenog glađu i bolestima koji trči skoro brzo kao konjica, davali su do znanja neprijatelju da mu je svaki otpor uzaludan. Zato je, dragi prijatelji, ovaj sjajni momenat naše ratničke istorije uzet kao simbol praaznika koji nosi naziv „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“. Oni su našu zastavu čvrsto držali tokom povlačenja preko Albanije, tokom oporavka na Krfu, i nakon toga probijajući Solunski front. Doživljavajući mnoge gubitke na tom putu, znali su da dok imaju zastavu u svojim rukama, nisu se odrekli Srbije i namere da se u nju vrate. Upravo zato nacionalna zastava je mnogo više od parčeta tkanine sa grbom i bojama na njoj. Zastava je simbol pod kojim se okupljamo i kada je teško ali i kada se slavi. Zastava Srbije se ovih dana ponosno vijori kroz pobede u sportu, ali i ostalih pobeda koje naša zemlja beleži, u protekloj deceniji.Preci koji su nam predali barjak bili bi ponosni na jačanje ekonomije i razvoj infrastrukture u Srbiji, naročito u okolnostima velike krize između svetskih sila koja vlada danas. Zato državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem vodi bitku koja se ne dobija oružjem već jedinstvom i radom. Imperativ te borbe je sloboda, ali iznad svega je naš nacionalni ponos i zastava kao njegov simbol. Samo tako, ujedinjeni, možemo garantovati i našim potomcima da će jednoga dana, poput nas danas, ovde stajati i slaviti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.“

Na samom kraju obeležavanja Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, minutom ćutanja je odata pošta poginulim srpskim oslobodiocima.