Početak » Aktuelno » O Gradu
 

U Požarevcu obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu je obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Vence su položile delegacije Vojske Srbije, Grada Požarevca, Ministarstva unutrašnjih poslova, Braničevskog okruga, Gradske opštine Kostolac, udruženja i političkih stranaka.

Predsednik Društva za negovanja tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine – Srbislav Stojanović

Nakon pomena, intoniranja himne i minuta tišine prisutne je pozdravio predsednik Društva za negovanja tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine Srbislav Stojanović koji je podsetio na bitke i golgotu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom istakao da danas imamo veliku čast što stojimo ovde slobodni i slavimo današnji dan:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

“Sećamo se veličanstvenog proboja Solunskog fronta, dana velikog bola ali i velike slave naših predaka. Upravo ovaj događaj koji je najveća manifestacija ljubavi jednog naroda prema svojoj zemlji, uzet je kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Pored mnogih svetlih datuma naše istorije, smatram da je upravo proboj Solunskog fronta i juriš ka majci Srbiji događaj koji najbolje oslikava nacionalni ponos. Podatak da su se tom ponosu divili i tadašnji saveznički vojnici i generali, govori o privilegiji koju imamo kada imamo sećanja na ovako svetlu prošlost. Naša zastava, koja je tokom oslobodilačkih ratova Srbije uvek ostajala u rukama naših barjaktara, danas je u našim rukama. Preci su nam je predali ponositu i neokaljanu uz zavet da takva i ostane. Danas, tom zavetu dodali smo sami sebi još jedan, a to je da pod tu zastavu okupimo što više nas, kako onih još nerođenih, tako i onih koji su iz Srbije otišli. Ta borba možda nije tako vidljiva kao ona iz Velikog rata, ali im je zajedničko to što obe borbe imaju za cilj da sačuvamo našu najveću vrednost – naše ljude. Jedino ljudsku žrtvu ne možemo nadoknaditi kada jednom napusti ovaj svet, a sve ostalo možemo slogom, mudrošću i napornim radom. Vrednosti napornog i marljivog rada smo se podsetili tokom protekle decenije. Mudrost smo dobili kroz pametno izabran državni vrh predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem ali ono što nam nedostaje u još većoj meri, kako bi objedinili sva tri činioca napretka zemlje, jeste sloga. I zato danas, sa ovog mesta, upravo pod zastavom čiji jedan deo poziva na slogu, apelujem na još veće jedinstvo. Četiri ocila, danas glasnije možda nego ikada pre, uoči velikih izazova, zovu nas da svi zajedno stanemo iza i ispred naših nacionalnih interesa. Samo tako, ujedinjeni, možemo garantovati i našim potomcima da će jednoga dana, poput nas danas, ovde stajati i slaviti Dan srpskog jedinstva slobode i nacionalne zastave.“

U programu su učestvovali profesorka istorije iz poljoprivredne škole i učenica Jelena Branković.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter