Почетак » Актуелно
 

У ПОЖАРЕВЦУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА

Пожаревачки Црвени крст, у сарадњи са локалном самоуправом, Саветом за родну равноправност Града, Заводом за јавно здравље, Патронажном службом Дома здравља, Медицинском школом и ОШ „Доситеј Обрадовић“, акцијом превентивних прегледа у Градском парку, данас је обележио Светски дан здравља под слоганом „Здравље за све“.

Према подацима Светске здравствене организације, половини светског становништва није доступна услуга здравствене заштите. Више од милијарду сиромашних принуђено је да плаћа здравствене услуге. Осамсто милиона људи широм света, 12 посто популације, 10 посто од свог укупног кућног буџета, мора издвајати за лечење својих најближих и себе.

По квалитету и доступности здравствених услуга 34 земаља, Србија се налази на двадесетом месту у Европи.

У Пожаревцу волонтери су делили едукативни материјал док је патронажна служба Дома здравља грађанима мерила притисак и ниво шећера у крви у времену од 11 до 12 сати.

Председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић подржао је ову акцију и рекао да се у последње време доста пажње поклања превентивним прегледима како би се спречиле теже болести и да се нада да ће оваквих акција бити све више.

Саша Обрадовић, секретар Црвеног крста Пожаревац каже да је за дан здравља узет датум оснивања Светске здравствене организације:

„Дан здравља је једна глобална кампања која у фокус ставља неке од јавних здравствених проблема и пружа могућност да заједничким акцијама и удруживањем постигне решавање тог проблема. Тема овогодишњег дана је „Здравље за све“ и у фокус ставља систем здравствене заштите.“ закључио је Обрадовић.

Подели са другима: Facebook Twitter