Početak » Aktuelno
 

U POŽAREVCU OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVLjA

Požarevački Crveni krst, u saradnji sa lokalnom samoupravom, Savetom za rodnu ravnopravnost Grada, Zavodom za javno zdravlje, Patronažnom službom Doma zdravlja, Medicinskom školom i OŠ „Dositej Obradović“, akcijom preventivnih pregleda u Gradskom parku, danas je obeležio Svetski dan zdravlja pod sloganom „Zdravlje za sve“.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, polovini svetskog stanovništva nije dostupna usluga zdravstvene zaštite. Više od milijardu siromašnih prinuđeno je da plaća zdravstvene usluge. Osamsto miliona ljudi širom sveta, 12 posto populacije, 10 posto od svog ukupnog kućnog budžeta, mora izdvajati za lečenje svojih najbližih i sebe.

Po kvalitetu i dostupnosti zdravstvenih usluga 34 zemalja, Srbija se nalazi na dvadesetom mestu u Evropi.

U Požarevcu volonteri su delili edukativni materijal dok je patronažna služba Doma zdravlja građanima merila pritisak i nivo šećera u krvi u vremenu od 11 do 12 sati.

Predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić podržao je ovu akciju i rekao da se u poslednje vreme dosta pažnje poklanja preventivnim pregledima kako bi se sprečile teže bolesti i da se nada da će ovakvih akcija biti sve više.

Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac kaže da je za dan zdravlja uzet datum osnivanja Svetske zdravstvene organizacije:

„Dan zdravlja je jedna globalna kampanja koja u fokus stavlja neke od javnih zdravstvenih problema i pruža mogućnost da zajedničkim akcijama i udruživanjem postigne rešavanje tog problema. Tema ovogodišnjeg dana je „Zdravlje za sve“ i u fokus stavlja sistem zdravstvene zaštite.“ zaključio je Obradović.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter