Почетак » Актуелно » О Граду
 

У Пожаревцу обележено 19 година од НАТО бомбардовања

Обележавање овог датума почело је пријемом, у Свечаним салонима градског здања, за породице погинулих током НАТО агресије 1999. године.

Пријему су поред породица погинулих, присуствовали владика Браничевске епархије Игнатије, потпредседник републичке скупштине Верољуб Арсић, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, председник СГ Пожаревца Бојан Илић, начелник Браничевског округа Александар Ђокић, представници војске, полиције, судства директори ЈП и установа локалног и републичког карактера, одборници, помоћници градоначелника, градски већници, представници борачких организација и други гости.

На пријему се обратио градоначелник Бане Спасовић који је истакао:

“Чињеница, да су од тада прошле готово две деценије, подсећа оне старије, да данас има много младих, а опет одраслих људи који нису доживели те страхоте, или их се не сећају. Управо због тога је овај повод нашег окупљања важан. Важан да млађе и себе подсетимо, и да из тог подсећања сви заједно нешто научимо. Ма колико и после оволико година болело, мишљења сам да тај наук не треба да ствара нову мржњу, нарочито код наше деце. Нарочито због тога што мржња и зла крв неће учинити да се деветнаест младих људи из овог краја врате својим кућама, заједно са осталим жртвама из читаве Србије, мислим на оних деветнаест који су изгубили своје животе током тих проклетих 78 дана.

Након тих деветнаест година, ми овде у Пожаревцу тих деветнаест људи памтимо као оне који су се супроставили војсци деветнаест најмоћнијих земаља света. Тачније, због тога им се дивимо, због храбрости и жртве коју су поднели их се сећамо и њима поносимо а памтимо их управо због оног наука о коме сам управо говорио.

Памтимо их јер су нас научили и уче нас и даље једној лекцији коју је људски род у својој историји толико пута потврдио, лекцији која се зове – ЗЛО НИКАДА НЕ МОЖЕ ПОБЕДИТИ ДОБРО. Може га варати, понижавати, може га силом на колена бацати, може га вређати и најбоље синове отимати, али на крају ЗЛО и НЕПРАВДА никада не могу победити ДОБРО и ПРАВДУ.”

Након пријема приступило се церемонији полагања венаца на споменик „Слобода“, где је владика Браничевски Игнатије одржао опело страдалим војницима и полицајцима у НАТО агресији.

Венце су на споменик положили деца погинулих, представници војске, Браничевског округа, Града Пожаревца, полиције, Градске општине Костолац, борачких организација и Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

Подели са другима: Facebook Twitter