Početak » Aktuelno
 

U Požarevcu održana Skupština „Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine“

Na Skupštini Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine prisustvovali su predstavnici 25 gradova iz čitave Srbije.

Tim povodom načelnik Gradske uprave upriličio je prijem za članove udruženja u Svečanim salonima gradskog zdanja.

Na prijemu su pored članova udruženja prisustvovali pomoćnik ministra rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja Zoran Milošević, predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjen Krstić, član Gradskog veća zadužen za kulturu Dejan Krstić i drugi gosti.

Ispred lokalne samouprave dobrodošlicu je poželeo načelnik Gradske uprave Aleksandar Simonović, koji je istakao:

Aleksandar Simonović

“Ima li svetlijeg primera zato od našeg slavnog sugrađanina Milivoja Stojanovića Brke, kome Požarevac a i čitava Srbija tek treba dostojno da se zahvali. Komandant Gvozdenog puka i simbol srpske ratničke mudrosti i hrabrosti zadužio je sve nas i zato smo beskrajno zahvalni svima onima koji čuvaju spomen na ovoga i ostale heroje iz Velikog rata. To je razlog što visoko poštujemo požarevačko Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. godine i što nam je svima veoma drago što ste dragi prijatelji iz čitave Srbije upravo naš grad odabrali za mesto održavanja svečane Skupštine. Znajte, uvaženi delegati, da su svih 25 gradova iz kojih dolazite prijatelji i braća ovog grada i da ćemo danas, ali i narednog puta kada dođete kod nas, učiniti sve da se osećate kao kod svoje kuće. Na kraju krajeva, ovde i jesmo u zajedničkoj kući, našoj Srbiji… jednoj jedinoj koju imamo. Upravo zbog toga moramo je čuvati, a vaše udruženje to radi na najbolji način– tako što čuva sećanje na one najbolje koji su u njoj živeli i za nju život dali.“

Ognjen Krstić

Ognjen Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, kaže da se Savez, zajedno sa Udruženjem potomaka, trudi da očuva kult heroja. Nažalost, i u Rumuniji postoje velika srpska stratišta koja je Savez zajedno sa udruženjem uspeo da obeleži i sačuva, poput Aradskog logora.

Slavoljub Stojadinović Regrut

Slavoljub Stojadinović Regrut, predsednik „Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine“ u Požarevcu, kazao je da je Skupština prilika da se sumiraju rezultati rada i podsetio je na Kolubarsku bitku, veliku srpsku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Zatim su uručeni prigodni pokloni načelniku Gradske uprave Aleksandru Simonoviću.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter