Почетак » Актуелно
 

У Пожаревцу одржана Скупштина „Удружења потомака ратника 1912-1920. године“

На Скупштини Удружења потомака ратника 1912-1920. године присуствовали су представници 25 градова из читаве Србије.

Тим поводом начелник Градске управе уприличио је пријем за чланове удружења у Свечаним салонима градског здања.

На пријему су поред чланова удружења присуствовали помоћник министра рада, запошљавања, социјалних и борачких питања Зоран Милошевић, председник Савеза Срба у Румунији Огњен Крстић, члан Градског већа задужен за културу Дејан Крстић и други гости.

Испред локалне самоуправе добродошлицу је пожелео начелник Градске управе Александар Симоновић, који је истакао:

Александар Симоновић

“Има ли светлијег примера зато од нашег славног суграђанина Миливоjа Стојановића Брке, коме Пожаревац а и читава Србија тек треба достојно да се захвали. Командант Гвозденог пука и симбол српске ратничке мудрости и храбрости задужио је све нас и зато смо бескрајно захвални свима онима који чувају спомен на овога и остале хероје из Великог рата. То је разлог што високо поштујемо пожаревачко Удружење потомака ратника 1912-1920. године и што нам је свима веома драго што сте драги пријатељи из читаве Србије управо наш град одабрали за место одржавања свечане Скупштине. Знајте, уважени делегати, да су свих 25 градова из којих долазите пријатељи и браћа овог града и да ћемо данас, али и наредног пута када дођете код нас, учинити све да се осећате као код своје куће. На крају крајева, овде и јесмо у заједничкој кући, нашој Србији… једној јединој коју имамо. Управо због тога морамо је чувати, а ваше удружење то ради на најбољи начин– тако што чува сећање на оне најбоље који су у њој живели и за њу живот дали.“

Огњен Крстић

Огњен Крстић, председник Савеза Срба у Румунији, каже да се Савез, заједно са Удружењем потомака, труди да очува култ хероја. Нажалост, и у Румунији постоје велика српска стратишта која је Савез заједно са удружењем успео да обележи и сачува, попут Арадског логора.

Славољуб Стојадиновић Регрут

Славољуб Стојадиновић Регрут, председник „Удружења потомака ратника 1912-1920. године“ у Пожаревцу, казао је да је Скупштина прилика да се сумирају резултати рада и подсетио је на Колубарску битку, велику српску победу у Првом светском рату.

Затим су уручени пригодни поклони начелнику Градске управе Александру Симоновићу.

Подели са другима: Facebook Twitter