Почетак » Актуелно
 

У ПОЖАРЕВЦУ ОТВОРЕН БИЗНИС ИНКУБАТОР „ПОСТАРТ“

У сусрет Светском дану Рома, који се обележава сутра 8. априла, данас је у Ромском едукативном центру свечано отворен бизнис инкубатор “Постарт”.

Данашњем обележавању присуствовали су Јованка Атанацковић испред министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији Мајкл Ујехара и председник Скупштине града Бојан Илић, са сарадницима.

Обележавање Светског дана Рома и ове године организовано је у Ромском едукативном центру у Пожаревцу.

У име Урдужења Рома Браничевског округа Мирослав Вељковић поздрављајући присутне упутио је честитку свим припадницима ромске националне мањине поводом Светског дана Рома.

“Одувек смо у Пожаревцу заједно раме уз раме делили и добро и зло са свим мањинским групама. Као највећи проблем код припадника ромске популације поред омогућавања да раде и радно оспособе, сви заједно смо препознали проблем образовања, односно доступност истог. Радили смо у складу са прописима РС и сматрам да смо као локална самоуправа кроз многобројне олакшице и пројекте допринели и помогли појединим малишанима ромских породица на путу до школе и подстакли да тамо покажу свој максимум”, рекао је председник Скупштине града Бојан Илић. Како је још рекао, омогућити знање и образовање човеку највећи је дар, основ здравог и исправног животног пута у коме не постоји пречица нити прескакање корака.

Ромски едукативни центар основан је 2009. године донацијом Владе Јапана. Удружење Рома Браничевског округа је овај објекат добио од локалне самоуправе Пожаревац, а исти је потом реконструисан донацијом Јапанске Амбасаде у Београду, као и средствима града Пожаревца и Министарства за инфраструктуру.
Ромски центар се простире на 280 метара квадратних, и у њему се одвијају семинари, тренинзи, предшколски припремни програм, а поседује и салу са рачунарима, одељење за рад са избеглицама и расељеним лицима. Од оснивања, спроведено је преко 40 пројеката путем којих је преко 1.500 корисника остварило директе бенефите, речено је на скупу.

Једна од многобројних организација са којима Удружење Рома сарађује је организација ОЕБС Мисија у Србији.

Пожелевши пуно успеха Удружењу Рома Браничевског округа у будућим пројектима, заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, Мајкл Ујехара, је истакао задовољство што је поново у Пожаревцу.

“Ваша иницијатива представља још један камен темељац ангажовања Ромске организације цивилног друштва које подстиче запошљавање. То су веома важни елементи за бољу интеграцију Рома. Прошле године имао сам прилику да посетим вашу организацију и био сам импресиониран пожртвовањем и професионализмом који сте показали. Успешно смо сарађивали у оквиру реализације малих грантова и постигли одличне резултате. Стога можемо без икакве задршке рећи да је укључивање на локалном нивоу кључ за успех”.

У част гостију припремљен је и пригодан програм у коме су учествовали Градски женски хор „Барили“, малишани вртића „Пчелица“ и „Лане“, као и Срђан Вељковић, ученик шестог разреда ниже музичке школе за таленте у Ћуприји.

Светски дан Рома је изабран за датум свечаног отварања бизнис инкубатора “ПОСТРАТ” како би се указало на значај систематаског деловања на смањење незапослености међу угроженим друштвеним групама. Ромски заступник града Зоран Вељковић данас је корисницима уручио уговоре за 5 корисника Бизнис инкубатора и 3 грантова за опрему корисницима ван Бизнис инкубатора.

Дан Рома обележава се од 1971, када је 8. априла у Лондону одржан први светски конгрес Рома. Обележавање овог дана је установљено како би се указало на њихов тежак положај и подстакле државе у којима припадници ове мањине живе да обрате посебну пажњу на унапређивање њиховог положаја. Тада је за ромску химну проглашена песма „Ђелем, ђелем“, а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.

 

Подели са другима: Facebook Twitter