Početak » Aktuelno » Kultura
 

U Požarevcu otvorene 24. Glumačke svečanosti Milivoje Živanović

Predstavom Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Vrat od stakla“ otvorene su 24. Glumačke svečanosti Milivoje Živanović.

Pobednik prve večeri je po mišljenju stručnog žirija Jelisaveta Seka Sabljić, dok je po mišljenju žirija publike to bila Anita Mančić.

24. Glumačke svečanosti otvorio je gradonačelnik Požarevca i predsednik Umetničkog veća Bane Spasović, koji je, potom, predao ključ grada predsednici stručnog žirija Tanji Bošković.

Ovom prilikom gradonačelnik je istakao da Poznavanje, čuvanje i poštovanje svoje istorije, naročito ako ste manja sredina, od velikog je značaja za njen razvoj i napredak.

“Dokaz da su nekada, u vašem gradu, živeli i stvarali neki veliki i nadahnuti ljudi, najbolja je inspiracija da neko od mlađih sugrađana potraži i iskaže svoj talenat. Uveren sam da će neko od tih mlađih večeras i narednih pet dana boraviti u ovoj sali i opčinjen glumačkim bravurama onih koji igraju u čast velikog Požarevljanina, i sam, ili sama, pokušati da dosegnu njegove visine. Upravo to je razlog što Grad Požarevac ljubomorno čuva uspomenu na Milivoja Živanovića. Pored Milivoja, slavimo i Milenu Pavlović Barili, Žanku Stokić, Živku Matić, Slobodana Stojanovića i sve one koji su svoj umetnički dar izvajali u ovom delu Srbije i nesebično ga ponudili čitavom svetu.”

Prisutnima se obratila i Galina Perić, v.d. direktora Centra za kulturu, koja je istakla da već gotovo četvrt veka unapređuju pozorišni život i kulturu grada Požarevca, ali i Braničevskog okuga.

Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, rekao je da manifestacija odoleva iskušenjima koje nam je donelo vreme u kojem živimo ali je, zahvaljujući Požarevljanima, ona uspela da se održi sve ove godine i bar će još toliko.

Pored Tanje Bošković u stručnom žiriju su još Tatjana Nježić, publicista i novinar, i dr Miroslav Radonjić, teatrolog. Žiri publike čine Marko Savić, načelnik LER-a, Ivana Paunović, zamenica načelnika Gradske uprave, i Marina Makrešanski, poslovni sekretar.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter