Почетак » Актуелно » Култура
 

У Пожаревцу отворене 24. Глумачке свечаности Миливоје Живановић

Представом Југословенског драмског позоришта „Врат од стакла“ отворене су 24. Глумачке свечаности Миливоје Живановић.

Победник прве вечери је по мишљењу стручног жирија Јелисавета Сека Сабљић, док је по мишљењу жирија публике то била Анита Манчић.

24. Глумачке свечаности отворио је градоначелник Пожаревца и председник Уметничког већа Бане Спасовић, који је, потом, предао кључ града председници стручног жирија Тањи Бошковић.

Овом приликом градоначелник је истакао да Познавање, чување и поштовање своје историје, нарочито ако сте мања средина, од великог је значаја за њен развој и напредак.

“Доказ да су некада, у вашем граду, живели и стварали неки велики и надахнути људи, најбоља је инспирација да неко од млађих суграђана потражи и искаже свој таленат. Уверен сам да ће неко од тих млађих вечерас и наредних пет дана боравити у овој сали и опчињен глумачким бравурама оних који играју у част великог Пожаревљанина, и сам, или сама, покушати да досегну његове висине. Управо то је разлог што Град Пожаревац љубоморно чува успомену на Миливоја Живановића. Поред Миливоја, славимо и Милену Павловић Барили, Жанку Стокић, Живку Матић, Слободана Стојановића и све оне који су свој уметнички дар извајали у овом делу Србије и несебично га понудили читавом свету.”

Присутнима се обратила и Галина Перић, в.д. директора Центра за културу, која је истакла да већ готово четврт века унапређују позоришни живот и културу града Пожаревца, али и Браничевског окуга.

Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања, рекао је да манифестација одолева искушењима које нам је донело време у којем живимо али је, захваљујући Пожаревљанима, она успела да се одржи све ове године и бар ће још толико.

Поред Тање Бошковић у стручном жирију су још Татјана Њежић, публициста и новинар, и др Мирослав Радоњић, театролог. Жири публике чине Марко Савић, начелник ЛЕР-а, Ивана Пауновић, заменица начелника Градске управе, и Марина Макрешански, пословни секретар.

Подели са другима: Facebook Twitter