Početak » Aktuelno
 

U Požarevcu počela akcija “Privreda bez granica“

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sa saradnicima posetio je firme „Univer Savić“ i „Diprom“ kao i gradiliše STOP SHOP-a.

Plan je da se u okviru akcije „Privreda bez granica“ obiđu privatne firme koje posluju na teritoriji Grada Požarevca. U okviru tih sastanaka čelnici grada žele da se upoznaju sa problemima koje imaju preduzetnici ali da čuju i njihove potrebe i predloge za razvoj privrede u Požarevcu. Takođe ovom prilikom predstavlja se Program lokalnog ekonomskog razvoja za 2018. godinu, u okviru koga je iz budžeta za subvenicje za mala i srednja preduzeća, izdvojeno 20 miliona dinara (u prošloj godini za ove namene bilo je izdvojeno 17 miliona dinara).

Akcija je počela obilaskom firme “Univer Savić” i sastankom sa vlasnikom i direktorom ove kompanije. Nakon sastanaka gradonačelnik Spasović sa saradnicima obišao je proizvodni pogon “Univer Savića”. Inače ova firma je među najboljima u Srbiji u prodaji repromaterijala za nameštaj i proizvodnju nameštaja od pločastih materijala.

Direktor “Univer Savića” Dejan Savić je ovom prilikom rekao:

„Do toga smo došli pre svega ogromnim radom svih nas u porodici, a naravno i svih naših zaposlenih koji su radili kod nas. Mislim da firma danas daje poseban pečat razvoju lokalne zajednice zato što zaposliti danas 50 ljudi u realnom proizvodnom sektoru zaista nije jednostavno. Međutim, kada širimo svoje kapacitete i kada se pojavljujemo na drugim tržištima to je najbolja satisfakcija za uložen rad i trud”.

On je dodao kako pozdravlja inicijativu da se krene u smeru podrške razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

„Mislim da je to jedini način da mlade ljude zadržimo i izborimo se sa najvećim problemom, odlivom ne samo intelektualne elite, već i svih profila i zanimanja. To je niz podsticajnih sredstava koji se daju kroz razne fondove, što u prilog zapošljavanju, što u prilog razvoju tehnologija kojima raspolažemo. Ne bi trebalo da to budu samo novčana sredstva, već i neki drugi neformalni način podrške kroz razvoj infrastrukture, što nama olakšava posao, poboljšava komunikaciju i olakšava pristup tržištu i kupcima. Miks tih politika mora da pruži rezultat u razvoju ekonomije na ovom području“, zaključio je Savić.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović pozvao je sve privrednike da konkurišu za sredstva iz Programa lokalnog ekonomskog razvoja, koja će biti na raspolaganju dok se ne utroše. Najavio je da će naredne godine za tu namenu biti izdvojeno još više novca, zatim je još rekao:

„Razgovaramo sa privrednicima o svemu što grad može da im obezbedi. Akcija će se održavati svake nedelje narednih godinu dana dok ne obiđemo sve privrednike i kompanije koje žele da čuju šta grad može da im ponudi. Takođe, želimo da saznamo šta je to što bi grad trebalo da unapredi i da eventualno ispravi neke greške, kao i da vidimo šta nedostaje od komunalne infrastrukture koja je neophodna privrednicima. Ovo je godina investicija i zapošljavanja“.

Nakon “Univer Savića” Spasović je sa saradnicima posetio firmu “Diprom”, koja je koristila sredstva iz Programa lokalnog ekonomskog razvoja u 2017. godini u iznosu od oko 3,5 miliona dinara za nova radna mesta i nabavku nove peći. Ovom prilikom gradonačelnik je rekao da je “Diprom”pokazatelj kako se koriste sredstva iz ovog programa i pozvao je sve zaintereseovane da konkurišu kad Skupština Grada Požarevca usvoji Program za 2018. godinu.

Ana Rakić šef proizvodnje u “Dipromu” je istakla da su podsticajna srredstva koja su dobili od grada Požarevca pomogla da dobiju novu opremu, unaprede proizvodnju i zaposle nove radnike.

Zatim su čelnici Grada Požarevca obišli izgradnju ritejl parka STOP SHOP, gde je najavljeno da će on biti otvoren 19. aprila. Iz STOP SHOP-a navode da čuvaju tajnu do samog otvaranja kao iznenađenje za sve Požarevljane koje će se sve radnje naći u ovom Ritejl parku. Spasović je prilikom obilaska STOP SHOP-a rekao da mu je jako drago što se poštuju svi rokovi i da se na izgradnji ovog Ritejl parka bukvalno radi i noću kao i za vreme vikenda. Gradonačelnik je rekao i da će se u STOP SHOP-u zaposliti oko 300 Požarevljana i pozvao druge kompanije da se ugledaju na STOP SHOP koji stvara uslove za nova zapošljavanja i koji poštuje sve rokove i propise. On je pohvalio ovu kompaniju kao društveno odgovornu zato što je osam porodica koje su živele u lošim uslovima na prostoru STOP SHOP-a izmešteno u nove stanove, stanove koji će im omogućiti pre svega bolji život u Požarevcu.

Inače da podsetimo ovo je prva direktna strana investicija u Požarevcu vredna oko 10 miliona evra.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter