Почетак » Актуелно
 

У Пожаревцу почела акција “Привреда без граница“

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић са сарадницима посетио је фирме „Универ Савић“ и „Дипром“ као и градилише STOP SHOP-a.

План је да се у оквиру акције „Привреда без граница“ обиђу приватне фирме које послују на територији Града Пожаревца. У оквиру тих састанака челници града желе да се упознају са проблемима које имају предузетници али да чују и њихове потребе и предлоге за развој привреде у Пожаревцу. Такође овом приликом представља се Програм локалног економског развоја за 2018. годину, у оквиру кога је из буџета за субвеницје за мала и средња предузећа, издвојено 20 милиона динара (у прошлој години за ове намене било је издвојено 17 милиона динара).

Акција је почела обиласком фирме “Универ Савић” и састанком са власником и директором ове компаније. Након састанака градоначелник Спасовић са сарадницима обишао је производни погон “Универ Савића”. Иначе ова фирма је међу најбољима у Србији у продаји репроматеријала за намештај и производњу намештаја од плочастих материјала.

Директор “Универ Савића” Дејан Савић је овом приликом рекао:

„До тога смо дошли пре свега огромним радом свих нас у породици, а наравно и свих наших запослених који су радили код нас. Мислим да фирма данас даје посебан печат развоју локалне заједнице зато што запослити данас 50 људи у реалном производном сектору заиста није једноставно. Међутим, када ширимо своје капацитете и када се појављујемо на другим тржиштима то је најбоља сатисфакција за уложен рад и труд”.

Он је додао како поздравља иницијативу да се крене у смеру подршке развоју малих и средњих предузећа и предузетника.

„Мислим да је то једини начин да младе људе задржимо и изборимо се са највећим проблемом, одливом не само интелектуалне елите, већ и свих профила и занимања. То је низ подстицајних средстава који се дају кроз разне фондове, што у прилог запошљавању, што у прилог развоју технологија којима располажемо. Не би требало да то буду само новчана средства, већ и неки други неформални начин подршке кроз развој инфраструктуре, што нама олакшава посао, побољшава комуникацију и олакшава приступ тржишту и купцима. Микс тих политика мора да пружи резултат у развоју економије на овом подручју“, закључио је Савић.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић позвао је све привреднике да конкуришу за средства из Програма локалног економског развоја, која ће бити на располагању док се не утроше. Најавио је да ће наредне године за ту намену бити издвојено још више новца, затим је још рекао:

„Разговарамо са привредницима о свему што град може да им обезбеди. Акција ће се одржавати сваке недеље наредних годину дана док не обиђемо све привреднике и компаније које желе да чују шта град може да им понуди. Такође, желимо да сазнамо шта је то што би град требало да унапреди и да евентуално исправи неке грешке, као и да видимо шта недостаје од комуналне инфраструктуре која је неопходна привредницима. Ово је година инвестиција и запошљавања“.

Након “Универ Савића” Спасовић је са сарадницима посетио фирму “Дипром”, која је користила средства из Програма локалног економског развоја у 2017. години у износу од око 3,5 милиона динара за нова радна места и набавку нове пећи. Овом приликом градоначелник је рекао да је “Дипром”показатељ како се користе средства из овог програма и позвао је све заинтересеоване да конкуришу кад Скупштина Града Пожаревца усвоји Програм за 2018. годину.

Ана Ракић шеф производње у “Дипрому” је истакла да су подстицајна срредства која су добили од града Пожаревца помогла да добију нову опрему, унапреде производњу и запосле нове раднике.

Затим су челници Града Пожаревца обишли изградњу ритејл парка STOP SHOP, где је најављено да ће он бити отворен 19. априла. Из STOP SHOP-а наводе да чувају тајну до самог отварања као изненађење за све Пожаревљане које ће се све радње наћи у овом Ритејл парку. Спасовић је приликом обиласка STOP SHOP-а рекао да му је јако драго што се поштују сви рокови и да се на изградњи овог Ритејл парка буквално ради и ноћу као и за време викенда. Градоначелник је рекао и да ће се у STOP SHOP-у запослити око 300 Пожаревљана и позвао друге компаније да се угледају на STOP SHOP који ствара услове за нова запошљавања и који поштује све рокове и прописе. Он је похвалио ову компанију као друштвено одговорну зато што је осам породица које су живеле у лошим условима на простору STOP SHOP-а измештено у нове станове, станове који ће им омогућити пре свега бољи живот у Пожаревцу.

Иначе да подсетимо ово је прва директна страна инвестиција у Пожаревцу вредна око 10 милиона евра.

Подели са другима: Facebook Twitter