Početak » Aktuelno » O Gradu
 

U Ramu na Dunavu obeležena 100. godišnica odbrane Stiga

U selu Ramu na obali Dunava u opštini Veliko Gradište održana centralna manifestacija za ovaj deo Srbije povodom obeležavanja 100. godišnjice odbrane Stiga u Velikom ratu pod nazivom „Od Rama do Krfa – do poslednjeg čoveka“.

Svečanost povodom zbivanja u Velikom ratu

Svečanost povodom zbivanja u Velikom ratu

Otkriven je spomenik srpskim junacima 9. pešadijskog prvog poziva Dunavske divizije koji su poginuli u herojskoj odbrani Stiga 1915. godine. Spomenik je otkrio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Zoran Đorđević, a moleban su služili predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Vence su položile delegacije Ministarstva odbrane, Braničevskog okruga, grada Požarevca, opštine Veliko Gradište, ambasade Francuske i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova od 1914-1918. godine.

O herojskoj odbrani Stiga i Srbije govorili su predsednik Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova od 1914-1918 penzionisani pukovnik DragoLjub Jurišić, državni sekretar Zoran Đorđević, predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić i gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić.

odbrana_stiga_03

Jednom broju zaslužnih za organizaciju obeležavanja 100. godišnjice odbrane Stiga dodeLjena su priznanja, a u ime nagrađenih zahvalila se direktorka Istorijskog arhiva u Požarevcu dr Jasmina Nikolić. Manifestaciji je prisustvovao pomoćnik Ministra odbrane Miloš Janković.

odbrana_stiga_01

Doprinos u obeležavanju manifestacije „Da se ne zaboravi“ dali su Vojska Srbije, MUP Srbije, Istorijski arhiv Požarevac, Gradski ženski hor Barili Požarevac i KUD- Kostolac.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter