Početak » Aktuelno » O Gradu
 

U susret stogodišnjici odbrane Srbije u prvom svetskom ratu

U četvrtak 18. juna, u selu Ram održana je konferencija za medije povodom obeležavanja sto godina od borbi za odbranu Stiga i Srbije u Prvom svetskom ratu. Braničevski upravni okrug, grad Požarevac i opština Veliko Gradište pripremili su bogat i raznovrstan program proslave.

OdbranaSrbije_2

Konferenciji je predhodio sastanak na kome su utvrđivane neposredne radnje i događaji kako bi se na pravi način obeležile bitke koje su vođene na odbrani Srbije 1915. godine u oktobru mesecu. Grad Požarevac i opština Veliko Gradište uz podršku Braničevskog upravnog okruga pristupili su obeležavanju tih događaja na najbolji način na koji to mogu izvesti jer se baš u Ramu odigrala jedna od značajnih bitaka za Srbiju.

Na konferenciji su govorili gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić kao i članovi Organizacionog odbora.

Miomir Ilić gradonačelnik Požarevca, je istakao da svi imaju obavezu i zadatak  da odaju počast onima koji su položili svoje živote za Srbiju. On je ovom prilikom napomenuo da je u odbrani Stiga učestvovalo preko dve hiljade srpskih vojnika, i smatra da je organizacija proslave jedan od načina da se nikada ne zaboravi ono što su naši preci učinili.

OdbranaSrbije_1

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište je istakao da će zato na ovom mestu, u Ramu, između dve skele, biti podignuto spomen obeležje posvećeno junacima koji su dali živote za odbranu otadžbine.

-Nikada ne treba zaboraviti ono što se dešavalo. Želimo da se odužimo tim junacima i da damo poseban značaj ovom mestu i uopšte ovom kraju u odbrani Srbije. To je najmanje što možemo da učinimo.

Sam program održavanja počeće u junu a završiti u oktobru. Prvo dešavanje je na Vidovdan, 28.juna, u gradskom parku, kada će u 11 sati biti polaganje venaca na spomen obeležje junacima stradalim od 1912. do 1920. godine, a potom će se u 12 sati u sali SO Veliko Gradište održati projekcija dokumentarnog filma i predstavljanje monografije Istorijskog arhiva Požarevca, Vojnog arhiva i Ministarstva odbrane RS “Braničevo u Velikom ratu 1914 – 1918”godine. Sledeći događaj organizovaće se u utorak, 15. septembra, kod spomenika srpskog vojnika u Požarevcu, gde će svečano biti obeležen proboj Solunskog fronta i stogodišnjice odbrane Srbije i Stiga. Od utorka 6. oktobra, do subote10. oktobra, u galeriji Narodnog muzeja u Velikom  Gradištu biće otvorena izložba Istorijskog arhiva Požarevac “Stogodišnjica odbrane Stiga 1915 – 2015” godine. U sredu 7. oktobra je centralno dešavanje,  otkrivanje spomenika srpskim junacima devetog pešadijskog puka, prvog poziva dunavske devizije, koji su poginuli u herojskoj odbrani Stiga i Srbije 1915. godine, od 11:30 biće održana vituela izložba Istorijskog arhiva Požarevac „Stogodišnjica odbrane stiga 1915-2015.“ dok u 12 sati počinje svečana akademija uz prisustvo zvaničnika Vlade Republike Srbije.

Izvor: Reč naroda

Podeli sa drugima: Facebook Twitter